Vágólapra másolva!
Két fiktív tanácsadói szerződés miatt hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással is meggyanúsította a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald György VII. kerületi polgármestert. Az ügyészség szerint az erzsébetvárosi ingatlanügy két másik gyanúsítottja is érintett, az ő barátnőiknek fizetett az önkormányzat nem létező tanácsokért összesen több mint 6 millió forintot Hunvald segítségével.
Vágólapra másolva!

Újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg az erzsébetvárosi ingaltanügy miatt előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György VII. kerületi polgármestert. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Hunvald két másik gyanúsított barátnőjével, illetve volt feleségével kötött olyan tanácsadói szerződéseket, amelyekért havonta többszázezer forintot fizettek ki, de a két nő semmilyen munkát nem végzett.

Az erzsébetvárosi ingatlanügy lényege, hogy az ügyészség szerint a kerületben politikusok, vállalkozók, ügyvédek összehangolt tevékenysége folytán számos értékes, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant adtak el áron alul, gyanús körülmények között. Az éveken át zajló ügyletek milliárdos kárt okoztak az önkormányzatnak a gyanú szerint. Eddig 21 gyanúsított van, köztük Hunvald György MSZP-s polgármester, aki 2009 februárja óta előzetes letartóztatásban van, őt vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügy egyik mellékszála, hogy több gyanúsított ismerősöknek, rokonoknak utalhatott ki kedvezményesen lakásokat és más módszerekkel is kedvezhetett nekik. (Az ingatlanügyről szóló összes cikkünket megtalálja itt.)

Pénz a barátnőnek

Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője szerint megalapozott a gyanú, hogy 2008 elején Gál György - a kerületi SZDSZ és a gazdasági bizottság volt vezetője, az ingatlanügy egyik fontos gyanúsítottja - megkérte Hunvaldot, hogy a barátnőjével kössön tanácsadói szerződést. A nő - aki ugyanekkor egy nagy önkormányzati bérlakást is kapott - havi bruttó 300 ezer forintot kapott tényleges munkavégzés nélkül. A szerződés 2008 márciusától 2010 novemberéig szólt volna, addig minden hónapban kapott is pénzt, amíg Gál Györgyöt 2008 novemberében le nem tartóztatták. A nőnek 2008 végéig összesen 3 millió forintot fizettek ki, miután Hunvald a teljesítésről havonta valótlan igazolást állított ki - állítja az ügyészség.

A polgármestert az ügyészség emiatt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsította meg, Gál György pedig felbujtóként szerepel.

Pénz a volt feleségnek

A másik ügyben Czibula Csaba volt kerületi önkormányzati képviselő szerepel felbujtóként (a róla szóló portrénkat itt olvashatja el). Czibula korábban külföldre távozott a gyanúsítás elől, ezért nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ezúttal az ügyészség azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint Czibula 2007 elején megkérte Hunvaldot, hogy a volt feleségével olyan szerződést kössön, amelynek nyomán havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól.

Hunvald emiatt 2007-ben és 2008-ban is egy-egy évig hatályos megbízási szerződést kötött a nővel, aki havi, bruttó 140 ezer forintot kapott, holott valójában nem végzett munkát az ügyészség szerint. Hunvald minden hónapban teljesítési igazolást állított ki az állítólagos tanácsadásról, így 2008 végéig összesen 3 220 000 forintot fizetett ki neki az önkormányzat - olvasható az ügyészség közleményében.

Hunvaldot emiatt is jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsították meg, Czibula Csabát pedig felbujtóként nevezték meg.

Pénz az élettársnak

Hunvald egyik gyanúsítás miatt sem élt panasszal, de nem tett vallomást a tanácsadói szerződésekről. Gál György megtagadta a vallomástételt és panaszt tett, de azt elutasította a felettes ügyészség.

Nem ez az első eset, hogy a polgármestert tanácsadói szerződések miatt gyanúsítják meg. Az ügyészség tavaly áprilisban azt közölte, Hunvald egy másik gyanúsított, Kardos Péter volt pénzügyi bizottsági elnök felbujtására fiktív tanácsadói szerződést kötött Kardos barátjával. A megbízási díjból, a gyanú szerint valójában kiegészítették Kardos élettársának az egyik önkormányzati intézménytől kapott jövedelmét.

Ebben az ügyben is hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás a gyanú Hunvald ellen, aki az ügyészség közleménye szerint lényegében beismerte ezeket a bűncselekményeket, Kardos Péter pedig feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte a nyomozás jelenlegi - 2010 február elejéig szóló - határidejének további meghosszabbítását - közölte Fazekas Géza szóvivő.