Izmozó Fidesszel ijesztgeti olvasóit Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A Fidesz választási győzelmének lehetséges következményeit latolgatja Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök internetes naplójának hétfői bejegyzésében. Gyurcsány elszámoltathatatlan kormánnyal, pártmédiával és visszahozott sorkatonasággal riogat a blogjában.
Vágólapra másolva!

"Lesz itt kérem nagy pofára esés" - írta Gyurcsány Ferenc korábbi kormányő hétfői blogbejegyezésben, amelyben arról van szó, milyen következményei lehetnek szerinte egy esetleges Fidesz-győzelemnek a választásokon.

Gyurcsány Ferenc szerint egyes területeken vannak "világos kapaszkodók", az alapján, hogy mit tett és mondott eddig a Fidesz, ki lehet következtetni, mire lehet számítani. "Nyilván lesz egy kis izmozás: a 'nemzetvesztőket', a 'hazaárulókat', a 'tolvaj bandát' megpróbálják meghurcolni egy kicsit(?)" - olvasható a korábbi miniszterelnök internetes naplójában. A fideszes politikai tervezők Gyurcsány szerint azt gondolhatják, hogy adni kell valamit a "felheccelt jobboldali radikálisoknak".

A korábbi kormányfő hozzátette, hogy sok múlik majd az igazságszolgáltatáson, de ő nem lenne nagyon magabiztos abban, hogy egyes eljáró hatóságok ne keresnék a "jobboldal kegyeit". Gyurcsány szerint jelentős Fidesz-győzelem esetén valószínűleg nem lesz akadálya az alkotmányos szerkezet átalakításának sem. Változhat még a parlamentre vonatkozó szabályozás is - írta Gyurcsány, aki szerint ezzel az lehet a Fidesz célja, hogy csökkenjen az ellenzék szerepe, a kormány ellenőrizhetősége, beszámoltathatósága. A választási rendszer is változhat Gyurcsány szerint "annak érdekében, hogy a győztes még többet vigyen". (A Fidesz alkotmányos terveiről egyelőre kevés részlet derült ki, így nem lehet tudni, hogy Gyurcsány honnan veszi ezeket az állításait.)

A korábbi kormányfő szerint elképzelhető az is, hogy a történelmi egyházak nagyobb elismerést, több védelmet és jogot fognak kapni, a közmédia felügyeletén pedig azért változtatna szerinte a Fidesz, hogy "a kormány akadályok nélkül használhassa saját politikájának érvényesítésére". Gyurcsány azt is elképzelhetőnek tartja, hogy visszatér a sorkatonaság. (A Fidesz eddig nem tett olyan kijelentést, ami arra utalna, hogy a választások után győzelmük esetén visszaállítanák a sorkatonaságot.)

A gazdasági kérdésekben Gyurcsány szerint kisebb a mozgástér annál, mint amit a Fidesz el akar hitetni a választókkal. "Az igazság pillanata gyorsan beköszönt" - olvasható a blogban. A korábbi miniszterelnök megjegyezte: fogadása van rá, hogy a gazdasági helyzetből nem fognak ezermilliárd forintos adócsökkentéssel kitörni. "Helyette trükkök jönnének: kiderül, hogy ezért vagy azért ez mégsem lehetséges" - írja Gyurcsány, aki a 2006-os választás után mondott őszödi beszédében azt mondta, hogy kormánya trükkök százait vetette be, hogy elhallgassa a választók elől az ország valóságos gazdasági helyzetét, és a győzelem érdekében még hazudtak is.

Gyurcsány szerint ezután "csokorba kell kötni az összes eddig benyújtott fideszes kezdeményezést, módosító javaslatot, hogy kiderüljön, mit mennyire gondoltak komolyan". A korábbi kormányfő szerint mivel a legfontosabb kérdésekben nem tudja majd a Fidesz azt adni, amit ígért, nem lesz folytatható "a kenyeret és cirkuszt politikája", "kenyér helyett is cirkusz lesz".