Vágólapra másolva!
Megyénként 2-5 havazással összefüggő baleset történt az utakon, amelyekben három ember sérült meg. Pest megyében egy kamion borult árokba, Szentendrén 15-20 autó akadt el egy magasabban fekvő utcában, Csongrádban egy nyári gumival közlekedő autós szenvedett súlyos balesetet.
Vágólapra másolva!

Az egész országban járhatók az utak, a vasárnap óta tartó havazás ellenére mindenütt megy a forgalom - mondta az [origo]-nak Kovács Zsuzsa, az Útinform ügyeletese. Mint mondta, az ország több területén hullt néhány centis hó, amelyet folyamatosan szórnak. Megyénként 2-5, a havazással összefüggő baleset történt, amelyekben 3 ember sérült meg - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A folyamatos havazás ellenére a közép-magyarországi régió főútvonalai mindenütt jól járhatóak, csak a mellékutakon kell számítani havas, síkos szakaszokra - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt szóvivője. Légrádi Veronika elmondta: noha a főváros környékén, illetve Pest megyében folyamatosan havazik, a mínusz 1-2 Celsius-fokos hőmérséklet miatt a főútvonalakon nem marad meg a hó. A burkolat ezeken a szakaszokon sónedves, vizes, ám a mellékutak többségén akár 5 centimétert is meghaladó hóra és csúszós szakaszokra kell felkészülniük az autósoknak.

Reggel az intenzív hóesés miatt a 404-ös főút 3-as kilométerszelvényénél egy kamion árokba csúszott, míg a régió alsóbbrendű útjain szinte egymást érték a kisebb koccanásos, összecsúszásos balesetek.

Komoly baleset nem történt az utakon, elszórtan egy-egy megcsúszott kamionról érkeztek hírek, illetve a bakonyi, zalai dombok, hegyvidékek térségéből jelentettek megcsúszásokat - mondta az Útinform ügyeletese, hozzátéve, hogy a hó miatt nem alakult ki vészhelyzet az országban.

Az ügyeletes ugyanakkor azt mondta, csak az induljon útnak, akinek van téli vezetési rutinja, illetve az autója téli gumival felszerelt.

Összesen 30 helyre hívták a tűzoltókat hétfőn délelőtt 11 óráig a havazással összefüggő balesetek miatt, főleg árokba csúszott autók mentéséhez kellett a tűzoltók segítsége.

Nyári gumival balesetezett egy nő Csongrádban

Hétfő délig az ország több pontjáról jelentettek balesteket. Nyári gumi volt azon a Renault Thalián, ami hétfő reggel szenvedett súlyos balesetet Szentes és Csongrád között a 451-es számú főúton.

A helyszíni szemle szerint egy hódmezővásárhelyi nő Csongrád felé haladt, amikor a nyári gumival ellátott autójával vélhetően gyorshajtás miatt megcsúszott és az út menti árokba csúszott, majd egy fának ütközött. A balesetben az autó utasa - egy hódmezővásárhelyi nő - súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett - áll a Csongrád megyei rendőrség közleményében. A mentők a nőt kórházba szállították.

Árokba borult kamion, hegyen hagyott autók Pest megyében

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy Szigetcsép közelében egy autó csúszott az út menti árokba, majd a tetejére borulva állt meg. A sofőr könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet. A 405-ös úton hajnalban egy kamion csúszott az árokba. Mentéséhez meg kell várni, amíg Romániából megérkezik a társaság egy másik teherautója, amire átpakolják a szállítmányt, addig nem lehet megmozdítani a járművet. A 405-ös főút egy szakaszán emiatt akár délutánig, vagy estig is félpályás útzár lehet.

Benke Donát, a Szentendrei Tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy Szentendrén a reggeli-kora délelőtti órákban a magasabban fekvő utakon az autósok elakadtak, nem tudtak tovább menni a csúszós úttesten. Sokan ott hagyták az autójukat, ahol elakadtak. A legsúlyosabb helyzet a Barackvirág utcában volt, ahol 15-20 kocsi állt. A tűzoltók kézzel, illetve csörlő segítségével távolították el az úttestről a kocsikat. Reggel óta hasonló feladatokat látnak el a város tűzoltói is.

Az időjárás-jelentés szerint hétfőn túlnyomóan felhős, borult lesz az idő, az országban többfelé fordul elő hószállingózás, havazás. Keleten helyenként tartósan megmaradhat a köd. A nyugati határszélen estére felszakadozhat a felhőzet. A gyenge légmozgás mellett -1, +3 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden hajnalban főleg keleten még többfelé lehet hószállingózásra, kisebb havazásra számítani, majd fokozatosan megszűnik a csapadék, és napközben felszakadozik a felhőzet. (Erről bővebben itt olvashat.)