A vasfüggöny helyén termesztettek kendert

Vágólapra másolva!
Az osztrák-magyar határon, az egykori vasfüggöny helyén termesztett kendert egy férfi és élettársa. A magyar rendőrök a határkövek ellenőrzése közben futottak beléjük. Három év alatt 120 ezer euró értékben adtak el saját készítésű kábítszert.
Vágólapra másolva!

Indiai kendert termesztett egy osztrák férfi és élettársa a magyar-osztrák határon. A marihuána alapanyagául szolgáló növényt ott ültették, ahol egykor a vasfüggöny húzódott - mondta keddi sajtótájékoztatóján Szendrődi Barnabás, Körmend rendőrkapitánya, aki osztrák rendőrökkel együtt számolt be a közösen felderített bűnügyről.

A körmendi rendőrkapitányság határrendészeti osztályának munkatársai még tavaly májusban, a határjelek szokásos ellenőrzése közben bukkantak az ültetvényre Nemesmedves közelében - mondta a rendőrkapitány. Észrevettek egy osztrák rendszámú személyautót is, amely az egyik határjel közelében parkolt, és ablakai be voltak párásodva. A járműben egy nő ült.

A rendőrök a járőrözés közben egy osztrák férfival is találkoztak, aki állítása szerint csak virágot szedett, az ő nyomait követve jutottak el az ültetvényhez. Az összesen 72 tő vadkendert műanyag dobozokba, virágföldbe ültették, egy, a növényzettől megtisztított napsütéses, elhagyatott részre helyezték és rendszeresen gondozták az akkor még ismeretlen tettesek - mondta a kapitány.

A magyar rendőrök lefoglalták a kábítószert, és az autó rendszámát a gyanúsítottak személyleírásával együtt hivatalos úton átadták az osztrák rendőrségnek. Az osztrák rendőrök ennek alapján kezdték figyelni a kocsi 38 éves tulajdonosát és 36 éves élettársát. Amikor a gyanú már megalapozott volt, mindkettejüket őrizetbe vették - közölte Rudolf Ehrenhafner, a güssingi bűnügyi rendőrség helyettes vezetője.

A lakásukon tartott házkutatáson nagy mennyiségű, összesen 53 ezer euró értékű kábítószert, cannabist találtak. A pár a rendőrök szerint három éven keresztül termesztett a lakásban, megfelelően kialakított körülmények között, kábítószert. A titkos helyiséget az osztrák rendőrtiszt elmondása szerint csak egy szekrényen keresztül lehetett megközelíteni, a lakásra pedig egy harci kutya vigyázott, aki a rendőröket sem engedte be, ezért el kellett altatniuk.

A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi és élettársa három év alatt legalább 120 ezer euró értékű kábítószert állított elő és értékesített. A drogból Magyarországra nem került - közölte a rendőrség.