380 millióval drágább lesz a pécsi koncertközpont

Vágólapra másolva!
Tovább késik a pécsi koncertközpont felépítése, amely ráadásul a tervezettnél 380 millió forinttal is többe kerülhet. Pécs polgármestere azt mondta, a kormány segítségére számítanak a pluszpénz előteremtéséhez. A hangversenyterem a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik fontos helyszíne lett volna, de eddig is úgy tervezték, hogy ősz előtt nem készül el.
Vágólapra másolva!

Akár 380 millió forinttal is többe kerülhet a tervezettnél a pécsi konferencia- és koncertközpont, és tovább csúszhat az átadási határideje. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint egy szakértői bizottság részben megalapozottnak találta a kivitelező többletköltségekre vonatkozó igényét, mert az építmény alapozási munkáit a tervektől eltérően kellett megvalósítani. Páva azt mondta, még nem tudja, miből teremtik elő a pluszpénzt, ebben számít a kormányzatra és a kulturális tárcára.

Páva szerint a bizottság a többletforrás-igény jogosságáról döntött, és a plusz pénz összegét 380 millió forintban maximálta. Ez az összeg tehát nem végleges, majd csak a város és a kivitelező közötti megegyezéstől függ. Az is az egyeztetésektől függ, hogy mennyivel módosul az átadás határideje.

A nagyszabású beruházás a Pécsett már megkezdődött Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat részeként valósult volna meg, és a koncerteknek és más nagyobb rendezvényeknek adott volna otthont. A projekt előkészítése körüli zavarok miatt már évekkel ezelőtt biztos volt, hogy a hangversenyterem nem készül el a kulturális év elejére. A legutolsó tervek szerint a kivitelezés határideje 2010 ősze volt (erről bővebben itt olvashat). Az Európai Unió 5,25 milliárd forintot adott a koncertközpont felépítésére, amely összesen 7,2 milliárd forintba került volna.

A kivitelező Magyar Építő Zrt.-Arcadom Zrt. konzorcium már tavaly nyáron, röviddel az építkezés megkezdését követően írásban jelezte: az alapozást a tervektől eltérően akarja megvalósítani. A kivitelező azzal érvelt, hogy az általa készített talajmechanikai szakvélemény eltér a korábbi szakvéleménytől és az épület süllyedésének elkerüléséhez cölöpözési technológiát kell alkalmazni. Ez pedig 460 millió forintos többletköltséget jelentett, és az átadási határidő is 136 napot csúszik - közölte a kivitelező.

Az önkormányzat ezután független ellenőrző mérnöktől kért szakvéleményt, aki a műszaki megoldásokat elfogadta, de nem javasolt, hogy a város többet fizessen a hangversenyteremért, vagy lazítsa a határidőt. Végül a felek abban egyeztek meg, hogy megvizsgáltatják a kérdést egy háromtagú szakértői bizottsággal, amely most döntött a kérdésben.

A 11 ezer négyzetméteres épület a terv szerint a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad majd otthont, de kávézó és könyvesbolt is nyílik majd benne.