Kibújt a Fidesz és az MSZP a kampánytilalom alól

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP is több választási plakátot és fizetett hirdetést jelentetett meg a múlt héten, ennek ellenére mindkét párt tagadja, hogy elkezdték volna a választási kampányt. A kampány hivatalosan akkor indul, amikor a köztársasági elnök kiírja a választások időpontját, ez azonban eddig nem történt meg. A Fidesz szerint plakátkampányuk önkéntestoborzás, az MSZP pedig arculatát építgeti.
Vágólapra másolva!

"Ugyan még hivatalos döntés nem született, a magam részéről március 15. előtt nem tartom indokoltnak a kampány megindítását" - mondta még decemberben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán hozzátette: rövid, de intenzív kampányra készülnek. Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott, hogy Európában szokványos a 3-4 hetes kampány, így szerinte a Fidesznek is elegendő lesz ennyi idő arra, hogy bemutassa a programját. Az MSZP egyelőre nem jelentette be, mikor kezdi el a hivatalos kampányt.

A választási törvény szerint a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző napig tart. Sólyom László köztársasági elnök azonban még nem tűzte ki a választások időpontját, így a törvény szerint hivatalosan jelenleg egyik párt sem kampányolhatna. Sólyom jelezte, a lehető legkorábbi időpontra akarja kitűzni a választást, így várhatóan már januárban bejelenti az időpontot.

Ennek ellenére a múlt héten több helyen is megjelentek a Fidesz "Itt az idő - változás" feliratú plakátjai, az MSZP pedig a párt egyéni képviselőjelöltjeit ábrázoló plakátokkal rukkolt elő. Ráadásul a két párt között éles vita alakult ki arról, hogy kormányra kerülésük esetén mit tennének a nyugdíjrendszerrel. Az MSZP a múlt héten politikai hirdetésében azt állította: a Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül, illetve 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Az ellenzéki párt szintén politikai hirdetésben válaszolt, ebben azt állította: az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizálására készül. (Erről itt olvashat.)

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója az [origo]-nak azt állította, a Fidesz kampánya még nem indult el, mivel a köztársasági elnök még nem tűzte ki a választások időpontját, másrészt a párt belső terveiben március 15-e szerepel hivatalos kampánynyitóként. Nyitrai a plakátokról azt mondta, azok nem hivatalos kampányplakátok, pusztán önkéntesek toborzása a céljuk. Arra a felvetésünkre, hogy a nyugdíjrendszer körüli vita is kampánykezdetre utal, Nyitrai azt felelte: ebben az értelemben folyamatos, négy éven át tartó kampányról is beszélhetünk.


Az MSZP jelöltbemutató plakátja

"A Fidesz hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs még kampány, hiszen leveleket küld a választóknak, plakátokat rak ki, amelyeken bilincsbe ábrázolja szocialista politikusokat. Ha ilyen a nemkampány, milyen lesz a kampány?" - mondta a múlt héten az MTI-nek Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Pénteken azonban az MSZP is elkezdte kihelyezni a párt egyéni jelölteket bemutató plakátjait. Az akcióról az MTI úgy számolt be: "a párt ezzel azt is felvállalja, hogy elindította a korteshadjáratot".

Nyakó István, a párt szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a kampány addig nem indulhat el, amíg a köztársasági elnök nem tűzte ki az időpontot. A szóvivő szerint így közjogi értelemben pontatlan az MTI fogalmazása. Szerinte az MSZP esetében választási kampány helyett inkább arculati kampányról vagy jelöltbemutató kampányról lehet beszélni. Arra a kérdésünkre, hogy vajon az emberek különbséget tesznek-e a különböző megfogalmazások között, Nyakó azt felelte, hogy nem valószínű.