Bepöccentek a rendőrök a havi kilencezres bónuszon

Vágólapra másolva!
Keveslik az idei cafeteriajuttatás összegét a rendőröket, tűzoltókat és más rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek. A havi bruttó 9500 forintos béren kívüli plusz még a tavalyi juttatásuknál is kevesebb, ráadásul a rendészeti minisztérium köztisztviselői négyszer ennyi bónuszjuttatást kapnak. A rendvédelmi dolgozók ezért most ultimátumot adtak: közvetlenül Bajnai Gordonnal akarnak tárgyalni, vagy az utcára vonulnak.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnökkel akarnak tárgyalni a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek képviselői, mert elfogadhatatlanul alacsonynak tartják a nekik felajánlott cafeteria idei összegét.

A kormány ajánlata szerint 2010-ben fejenként összesen bruttó 115 ezer forint béren kívüli juttatást - vagyis nagyjából havi bruttó 9500 forintot - kapnának - mondta az [origo]-nak Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára. Jár ugyan nekik ezen kívül ruházati költségtérítés az egyenruhák pótlására, de ez a felajánlott összeg még a tavalyi összegnél is alacsonyabb, hiszen 2009-ben nettó 100 ezer forint volt a béren kívüli juttatás.

Múlt pénteken tartotta ülését az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács, itt azonban nem sikerült dűlőre jutni a cafeteria összegéről. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter is részt vett az ülésen: "szűk tíz percben" elmondta, hogy a válság miatt nincs lehetőség a "mozgástér bővítésére" - olvasható az ülésről készült beszámolóban a BRDSZ honlapján. A miniszter ezt követően rögtön távozott is, arra hivatkozva, hogy rá a BKV-sztrájk miatt máshol van szükség, és egyeztessenek tovább a szakállamtitkárral.

A miniszter az ülésen arról tájékoztatta a rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelem képviselőit: a cafeteriajuttatások összehasonlítása "szférák között" "csak komplex módon lehetséges, másként nem megalapozott". A szakszervet ugyanis nehezményezi, hogy "a rendvédelem egyértelműen mostohagyerek", miközben például az igazságügyi minisztériumban dolgozóknak jóval több béren kívüli juttatás jár.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál dolgozó köztisztviselők a rendőröknek ajánlott összeg négyszeresét, évi 450 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak. Ez más minisztériumokhoz viszonyítva nem is számít magasnak, hiszen a gazdasági tárcánál fejenként bruttó 875 ezer forint az éves cafeteriajuttatás (ez havonta csaknem 73 ezer forint), a Miniszterelnöki Hivatalban, az Önkormányzati Minisztériumnál és a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál évi 750 ezer (az erről szóló cikkeinket itt megtalálja).

Bajnai Gordon az MTV A szólás szabadsága című műsorában kifejtette, nem tartja magasnak a minisztériumokban dolgozó köztiszviselőknek járó béren kívüli juttatásokat. Mint mondta, a köztisztviselők "ingyen nem fognak dolgozni", szerinte a nekik járó jutalmakat korlátozták, a jelenlegi rendszerben csak a bérből és a cafeteriából tevődik össze a fizetésük.

A rendvédelmi dolgozók képviselői most Bajnai Gordonnal akarnak tárgyalni, február 1-jéig adtak határidőt erre. Ha a kormány nem egyeztet velük érdemben, akkor - a szakszervezeti honlapon található beszámoló szerint - készek arra, hogy az utcára vonuljanak.