A szigorú ellenőrök megzsugázzák a bliccelőket

Vágólapra másolva!
Van olyan BKV-ellenőr, aki nem bünteti a lejárt bérlettel közlekedőket - állította az [origo]-nak egyikük, bár a BKV nem adott olyan utasítást nekik, hogy legyenek elnézőbbek az utasokkal. A biztonsági őrök szerint nem érdemes kockáztatni.
Vágólapra másolva!

"Menjen le, de csak a saját felelősségére, mert elcsípheti egy BKV-ellenőr" - figyelmeztette az [origo] lejárt bérlettel próbálkozó tudósítóját egy biztonsági őr a Ferenc körúti metrómegálló bejáratánál. Rajta kívül több biztonsági őr - ők azok, akik a mozgólépcsőre lépés előtt megnézik a jegyeket és bérleteket - azt tanácsolta, hogy jegy nélkül ne kockáztassuk meg a metrózást, mert valamelyik kijáratnál elkaphatnak a BKV ellenőrei. "A Kálvinra most ne menjen, ott vannak a BKV-sok" - tette hozzá egyikük.

A BKV 14 szakszervezete a múlt hét kedden lépett sztrájkba, ezzel gyakorlatilag megbénítva a főváros tömegközlekedését. Bár a metrók rendben jártak, vasárnapig - a sztrájk végéig - csupán néhány, utasokkal telezsúfolt villamos és busz járt, a felszíni vonalak többségén teljesen leállt a tömegközlekedés. A BKV vezérigazgatója, Kocsis István a múlt csütörtökön utalt arra, hogy valamilyen módon - például a bérletek érvényességének meghosszabbításával - kárpótolni fogják a hat napig szenvedő utasokat, a háromnapos kompenzációról szóló döntést pedig szerdán este jelentették be. A BKV-sztrájkról szóló híreket és tudósításokat ezen az oldalon megtalálja.

A megkérdezett biztonsági őrök azt mondták, nem kaptak olyan utasítást, hogy elnézőbbek legyenek az utasokkal. Szerintük a múlt heti sztrájk ellenére az ellenőrök "megzsugázzák", megbüntetik azokat is, akik pár napja lejárt bérlettel próbálnak utazni. Egyikük viszont magabiztosan azt mondta a Deák téri mozgólépcsőnél: "tessék menni, nem büntetik meg, majd meghosszabbítják pár nappal a bérletet".

Azt azonban a megkérdezettek - biztonsági őrök, pénztárosok, ellenőrök - is elismerték, hogy "zűrzavar" van addig, amíg a BKV nem dönti el, hogy meghosszabbítja-e a bérleteket. A BKV ügyfélszolgálatán az [origo] érdeklődésére azt mondták, természetesen kell venni új bérletet a lejárt helyett, különben pótdíjat kell fizetni, ez alól a múlt heti hatnapos sztrájk sem ad felmentést.

Találkoztunk olyan ellenőrrel, aki elnézőbb. "Mi nem pótdíjazunk. Ha, mondjuk, 17-én (vasárnap, a sztrájk utolsó napján - a szerk.) lejárt a bérlete, nem büntetjük meg" - mondta egy BKV-ellenőr. "Kárpótolni fogják az utasokat. Őrizze meg a bérletét" - tette hozzá.

Egy pénztáros tájékoztatása szerint a BKV-központban, "az Akácfában még variálnak", de a megoldás az lesz, hogy az újonnan vásárolt bérletszelvények hat nappal tovább lesznek érvényesek. Ezért nem szabad eldobni a régit - tette hozzá.

Az [origo] kártérítésre vonatkozó kérdéseire kedden még mindössze annyit válaszolt a BKV, hogy még gondolkodnak. Erről szóló cikkünket itt olvashatja, egy esetleges kártérítési per esélyeiről itt tudhat meg részleteket.