Dobott több régi arcot Budapesten az MSZP

Vágólapra másolva!
A négy évvel ezelőtti választáshoz képest a budapesti egyéni kerületi jelöltek mintegy egyharmadát lecserélte az MSZP - derült ki azon a csütörtöki rendezvényen, amelyen bemutatták a fővárosi indulókat. Több veteránnak számító politikus helyett is új jelölttel próbálkozik a párt, amely az elmúlt három évben jócskán meggyengült a régen még erős hátországának számító Budapesten.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön este ismertette az MSZP azoknak a listáját, akiket a párt egykor erős támogatói bázisaként számon tartott Budapesten indítanak a tavaszi parlamenti választásokon. A párt 2006-ban még jól szerepelt a fővárosban, a támogatottságának általános csökkenése azonban megmutatkozott Budapesten is, és a szocialista jelöltek elvéreztek több időközi választáson.

A 32 egyéni választókerület többségében ugyanazokat indítja a párt, mint négy évvel ezelőtt. A névsor egyharmadában van változás, bár van olyan politikus, aki csak kerületet váltott, de maradt a jelöltek között. A két legismertebb csere Lendvai Ildikó pártelnök és Horváth Csaba egykori főpolgármester-helyettes, a kormány Budapestért felelős megbízottja. Mindketten azzal indokolták a távolmaradásukat, hogy egyéb elfoglaltságaik nem teszik lehetővé a helyi kampányban való részvételüket.

Horváth helyett a II. kerületben Donáth László indul, aki négy éve még a III. kerületben szállt versenybe, Lendvai helyett pedig Szincsák József egykori operaénekes indul majd a XXII. kerületben.

Indul Hagyó is

A névsorban szerepel Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes is, akit sokáig a budapesti MSZP legerősebb embereként tartottak számon, a korábban felügyelete alatt álló BKV-nál kirobbant botránysorozat óta azonban gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől. A csütörtöki bemutatón részt vett, és az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nincs takargatnivalója.

A párt budapesti elnöke, Burány Sándor az MTI kérdésére, amely szerint nem tartanak-e attól, hogy Hagyó Miklós és Molnár Gyula képviselőjelöltek mentelmi jogát kikéri az ügyészség, azt válaszolta, sem tanúként, sem gyanúsítottként nem hallgatták ki őket, hipotézisekkel pedig nem foglalkozik.

A párt kampányát ugyanakkor nyilvánvalóan nehezíti, hogy több politikusa ellen büntetőeljárás folyik korrupció gyanúja miatt, és ezt érintette a csütörtöki rendezvényen beszédet mondó Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt is. Kijelentette, határozottan visszautasítja a kollektív bűnösség elvét, szerinte legfeljebb korrupt emberek léteznek, de nincsenek korrupt közösségek. "Kikérem magamnak, hogy Kaya Ibrahim és Josip Tot üzlettársai bennünket akarjanak morálra és erkölcsre tanítani" - utalt Mesterházy egy ügyre, amely miatt a Fidesz kényszerült kínos magyarázkodásra mintegy tíz évvel ezelőtt.

Mesterházy buzdítja az MSZP-seket

A névsorból kiderül, hogy nem indul egyéniben több olyan veteránnak számító MSZP-politikus, mint Filló Pál (helyette Kispál Tibor indul a VII. kerületben), Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter (helyette Budai Bernadett egykori kormányszóvivő a IX. kerületben), Csiha Judit (helyette Tóth Csaba indul a XIV. kerületben).

Az MSZP "panelprogramban gondolkodik"

A budapesti kampányról Mesterházy azt mondta, hogy az MSZP budapesti jelöltjeinek feladata, hogy megvédjék a fővárosi vívmányokat, és további lépésekkel még élhetőbbé tegyék a várost. Míg a "Fidesz panelprolikban, addig az MSZP panelprogramban" gondolkodik - fogalmazott Mesterházy.

Az egyéni választókerületi jelöltek listája a következő (vastag betűvel jeleztük azokat, akik nem indultak 2006-ban):

Molnár Zsolt (Budapest 1.)
Donáth László (Budapest 2.)
Orosz Sándor (Budapest 3.)
Kiss László (Budapest 4.)
Csizmár Gábor (Budapest 5.)
Kiss Péter (Budapest 6.)
Steiner Pál (Budapest 7.)
Hatvani Csaba (Budapest 8.)
Kispál Tibor (Budapest 9.)

Szabó Zoltán (Budapest 10.)
Komássy Ákos (Budapest 11.)
Budai Bernadett (Budapest 12.)

Pál Tibor (Budapest 13.)
Arató Gergely (Budapest 14.)
Szabó Vilmos (Budapest 15.)
Molnár Gyula (Budapest 16.)
Józsa István (Budapest 17.)
Hagyó Miklós (Budapest 18.)
Szanyi Tibor (Budapest 19.)
Tóth József (Budapest 20.)
Bárándy Gergely (Budapest 21.)
Tóth Csaba (Budapest 22.)
Hetyei László (Budapest 23.)
Vidorné Szabó Györgyi (Budapest 24.)
Alexa György (Budapest 25.)
Simon Gábor (Budapest 26.)
Mester László (Budapest 27.)
Burány Sándor (Budapest 28.)
Hiller István (Budapest 29.)
Podolák György (Budapest 30.)
Avarkeszi Dezső (Budapest 31.)
Szincsák József (Budapest 32.).