Nemzetközi civil díjat kap Horn Gyula

Vágólapra másolva!
Többek között az egykori szocialista kormányfő, Horn Gyula kapja egy nemzetközi civil szervezet úgynevezett Solidar-díját - értesült az MTI. Az elismerést eddig főleg különböző szervezetek kapták, tavaly például egy iráni buszos szakszervezet. Kérdéses, hogy az évek óta betegeskedő Horn át tudja-e venni személyesen az elismerést.
Vágólapra másolva!

Horn Gyula volt magyar miniszterelnök a Solidar nevű, civil szervezeteket tömörítő európai hálózat Ezüst Rózsa-díjának egyik idei kitüntetettje - értesült csütörtökön az MTI brüsszeli tudósítója az Európai Parlament szocialista frakciójának környezetéből.

A Solidar 53 szervezetet fog össze 25 országból, amelyek közül 20 uniós tagország - áll a szervezet honlapján, amely szerint a Solidar elsősorban a szociális ügyek, az oktatás és a nemzetközi együttműködés területén mozog.

Az idei, immár 10. alkalommal odaítélt Ezüst Rózsa-díjat a CUT-CTC-CGT kolumbiai szakszervezeti szövetség, az Európai Roma Jogok Központja, továbbá - egész életművének elismeréseként - Horn Gyula volt magyar és Pierre Mauroy volt francia kormányfő kapja.

A Solidar honlapján megtalálható a korábbi díjazottak listája, és ebből az derül ki, hogy legtöbbször szervezetek kapták az elismerést. A 2008-as díjat például egy iráni szakszervezet kapta, amely a teheráni és a külvárosi buszvállalat dolgozóit képviseli.

A díjátadó ünnepséget február 3-án tartják az Európai Parlament brüsszeli székházában, Poul Nyrup Rasmussennek, az Európai Szocialisták Pártja elnökének, valamint Martin Schulznak, az Európai Parlament szocialista (szociáldemokrata) frakcióvezetőjének a részvételével.

Horn Gyula már korábban is kapott nemzetközi elismeréseket a nyolcvanas évek végén végzett külügyminiszteri tevékenységéért. Az 1994 és 1998 közötti MSZP-SZDSZ-kormányt vezető politikus évekkel ezelőtt, egészségének megromlása után eltűnt a nyilvánosság elől.