24 gyerek lett rosszul klórgáztól egy óbudai iskolában

Vágólapra másolva!
Klórgáz-mérgezés miatt ki kellett üríteni egy fővárosi iskolát. Az intézmény uszodájában több mint ötven gyerek volt, közülük 24-en lettek rosszul a gáz miatt. Kórházba szállították őket, állapotuk kielégítő.
Vágólapra másolva!

Kiürítették az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskolát klórgáz-mérgezés miatt csütörtök délelőtt. "Az iskola uszodájában sósavat fejtettek át, csakhogy klór volt abban a ballonban, amelybe a sósavat engedték, így a két anyag keveredésénél klórgáz fejlődött" - mondta az [origo]-nak Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője. Az uszodában 55 gyerek tartózkodott, mikor a gáz keletkezett.

A klórgáz miatt 32-en lettek rosszul, közülük 24 gyerek, 8 felnőtt - közölte a mentőszolgálat sajtóügyelete. A mentők 16 autóval vonultak ki a helyszínre, a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára, míg a felnőtteket az Erzésbet Kórházban szállították. Tájékoztatásuk szerint a gyerekek 4 és 7 év közöttiek, közülük hat-nyolc gyerek állapota volt súlyos, de egyiküké sem életveszélyes.

24 gyermek került Heim Pál Gyermekkórházba, intenzív ellátásra eddig egyikük sem szorult, többségük inhalációs kezelést, oxigént, illetve infúziót kapott - közölte Harmat György, a kórház főigazgatója. Mivel a gyerekeket csaknem egy időben szállították be a kórházba, három részlegen - a sürgősségi, a toxikológiai és az ápolási osztályon - látták el őket. A kórház tájékoztatása szerint a szülők gyermekeikkel vannak, akinek az állapota délután már kielégítő volt.

A tűzoltók vízsugárral megfékezték a gáz terjedését, majd átszellőztették az iskolát és az uszodát. Az iskolába nem sokkal dél előtt már visszamehettek a diákok. A szóvivő szerint a klórgáz nagyon veszélyes, aki belélegzi, annál légúti égési sérüléseket és tüdővizenyőt okozhat.

Az [origo] megkereste az iskola vezetőségét, de nem kívántak nyilatkozni. Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Bús Balázs közleményben tudatta: az előzetes tűzoltói szakvélemény szerint egyértelműen személyi mulasztás történt, ezért az intézmény fenntartójaként utasították az iskola vezetését, hogy indítson fegyelmi eljárást.