Országszerte járhatók az utak, Dunaújvárosnál esett a legtöbb hó

Vágólapra másolva!
Szinte az egész országban hull a hó, ennek ellenére járható valamennyi út - állítja az Útinform. Az átlagos hóvastagság 2-5 centiméter, néhol rosszak a látási viszonyok, a legtöbb hó a Kisalföldön, Fejér és Zala megyében esett. A forgalom lelassult, a kamionoknak a főutakat javasolják.
Vágólapra másolva!

Nincsenek elzárt területek az országban, minden út járható csütörtökön - mondta az [origo]-nak Kemenesi Judit, az Útinform munkatársa. Az ország közútjai havasak, latyakosak, sónedvesek, szinte mindenhol havazik. A hajnal óta lehullott hóréteg vastagsága 2-5 centiméter között változik, legnagyobb hóvastagság Fejér megyében Dunaújváros és Sárbogárd környékén van. Itt 7-8 centi vastagságú havat mértek, az utak ugyanakkor járhatók.

Az Útinform szerint országszerte jelentősen lelassult a közlekedés. Jelenleg a Kisalföld területén intenzív a havazás, az észak-dunántúli régióban folyamatosan dolgoznak a munkagépek. Sok hó hullott a 86-os útra Zala térségében is. A Balaton nyugati medencéjében és a Dunántúl északi részén korlátozottak a látási viszonyok, néhol csak 100- 200 méterre lehet ellátni. Vas megyében és Edelény térségében közepes erősségű a szél. Máshol szélcsend van, így hóátfúvásokra nem kell számítani. Megyénként átlagosan 30-40 munkakép takarítja a havat az utakról.

Kemenesi elmondta, a hegyi utak is járhatók, a kamionoknak azt javasolta, hogy a főútvonalakon közlekedjenek. Nagyon sok árokba csúszott kamionról érkezett hír az ország minden pontjáról, ezek többségében személyi sérülés nem történt.

Az Útinform szerint kora reggel három kisebb balesetről érkezett jelentés. Félpályás útlezárás van a 81-es főút 12-es kilométerénél, Magyaralmásnál, ahol két autó karambolozott. Szintén két autó ütközött a 3-as főút 31-es kilométerénél, Máriabesnyőnél, félpályás útlezárás van a helyszínelés végéig. Az M0-ás autóúton a 21-es kilométernél, az M5-ös irányában zárva a külső forgalmi sáv, 1 kilométeres torlódás van egy műszaki hibás kamion miatt.

Az Útinform munkatársa szerint olyankor nem járhatók az utak, ha hóakadályok nehezítik a közlekedést. Ez olyankor szokott bekövetkezni, amikor a havazást azonnal szél követi, amely miatt hóátfúvások alakulnak ki. Ilyen csütörtökön egyelőre nem történt és nem is várható. Csütörtökön túlnyomóan felhős lesz az ég az ország felett, eleinte országszerte, később a középső és nyugati megyékben lehet hószállingózás, havazás. Északkeleten rövid időre előbújhat a nap is. A következő napokban is marad a téli időjárás, keményebb éjszakai fagyok várhatóak, és napközben is egyre hidegebb lesz. (Erről bővebben itt olvashat.)