A Vas megyeieknek nem tetszik az MDF-SZDSZ paktum

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ elnöke szerint a "demokratikus közép" megteremtésének fontos lépése volt az SZDSZ-MDF választási szövetség jóváhagyása a fővárosban, és jövő hétre országos lehet az együttműködés. Vas megyében azonban sem az SZDSZ, sem az MDF helyi szervezete nem kíván szövetkezni. Herényi Károly MDF-elnökhelyettes szerint majd az országos választmány dönt.
Vágólapra másolva!

"Fontos részmegállapodásnak" nevezte az MDF budapesti választmányának választási együttműködésről szóló döntését csütörtökön Retkes Attila az SZDSZ elnöke. Az MDF budapesti szervezete szerdán este járult hozzá ahhoz, hogy 18 fővárosi kerületben az SZDSZ, 14-ben pedig MDF indítson jelöltet az MDF színeiben, illetve a budapesti listán is átengedjék a szabad demokratáknak az első, a harmadik, a negyedik helyet (a döntésről részletesen itt olvashat).

Retkes szerint a részmegállapodás közelebb visz az úgynevezett demokratikus közép megteremtéséhez, amely a választásokra Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter, az MDF miniszterelnök-jelöltje vezetésével jöhet létre. A döntést a követő napokban egyéb megyei megállapodásoknak kell követniük - mondta a pártelnök, aki azt feltételezi, hogy a megyék többségében lesz ilyen megállapodás és a hét végére, vagy a jövő hét elejére lehet véglegesíteni a 176 egyéni képviselőjelölt névsorát.

Németh Kálmánnak, a szabad demokraták Vas megyei elnökének kijelentésére, hogy ott az SZDSZ és az MDF biztosan nem köt megállapodást úgy reagált, előfordulhat, hogy nem lesz együttműködés mind a 19 megyében, de az biztos, hogy egymás ellen nem indulhatnak a két párt jelöltjei. Hozzátette, elsietettnek tartja a vasi elnök bejelentését és ugyanígy vélekedik arról a felvetésről is, hogy hívják össze a párt országos küldöttgyűlését. Németh szerint ennek a testületnek kellene döntenie a jelöltek állításáról, illetve egy esetleges választási együttműködésről.

Vas megyében a helyi MDF-esek sem támogatják az együttműködést. Gróf István, az MDF Vas megyei szervezetének elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére azt mondta: megtárgyalták a kérdést, és sem támogatják közös jelöltek indítását. Erre Gróf több okuk is van: az első, hogy a két rendszerváltó párt között túlságosan nagy a távolság, jobbközép gondolkodású tagjaink pedig ezt a kapcsolatot nem néznék jó szemmel, illetve ma már alig másfél százalékra tehető az SZDSZ támogatottsága, ezért nem lenne szerencsés felvállalni a szövetséget "egy ilyen erős lejtmenetben lévő párttal".

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese a vasi MDF álláspontjáról az MTI-nek azt mondta: az MDF-ben a megyei választmányoknak van lehetősége arra, hogy a választókerületek javaslatai alapján egyéni jelölteket állítsanak és összeállítsák a megyei listát, de ezeket az országos választmánynak kell jóváhagynia. "Itt nincs egyéni kezdeményezés, MDF-listákról van szó, az MDF-listára az MDF megyei választmánya azt tesz fel, akit akar, az országos választmány pedig majd eldönti, hogy ezt helyesnek tartja-e - mondta.