A legtöbb H1N1-áldozatnak krónikus alapbetegsége volt

Vágólapra másolva!
A H1N1-gyel összefüggésbe hozható halálesetek háromnegyedében krónikus betegségben szenvedett az elhunyt, többségük cukorbeteg volt - írta az Epinfo című hetilap nyolcvan újinfluenzás haláleset elemzésének eredményeire hivatkozva. Az áldozatok 90,7 százaléka nem volt beoltva,  4 embernél hatástalan volt az oltás. Az esetek több mint 80 százalékában tüdőgyulladás a halál közvetlen oka.
Vágólapra másolva!

A H1N1 vírus magyarországi halálos áldozatainak 52,5 százaléka férfi, 47,5 százaléka nő volt, a legfiatalabb beteg 10, a legidősebb 93 éves - írta az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrissebb száma. A január 15-ig igazolt 80 újinfluenzás haláleset elemzése során az is kiderül, hogy az áldozatok közül 4 ember a halála előtt időben megkapta a vírus elleni védőoltást, tehát náluk ki lehet mondani, hogy a vakcina nem volt hatásos.

A legtöbb áldozat középkorú

Az Epinfo összesítése szerint a halottak között egy 14 év alatti gyermek volt, a legtöbb áldozat, 57,5 százalék középkorú, 30 és 59 év közötti volt. Tíz 15-29 éves ember hunyt el, és 23 áldozat volt idősebb 60 évnél.

A legtöbb áldozat Közép-Magyarországon volt, Budapesten 9, Pest megyében 10 ember halt meg. A legkevesebb újinfluenzás - összesen 7 - a Dél-Dunántúlon halt meg, a többi régióban 9-12 áldozatnál lehetett kimutatni a H1N1-vírust. Az ország 19 megyéje közül csupán Fejér és Nógrád megyében nem halt meg senki.

Az elhunytak háromnegyedének krónikus betegsége volt

A meghaltak háromnegyede krónikus betegségben szenvedett: a legtöbben cukorbetegek (20,5 százalék) voltak, de sokan (16,4 százalék) szenvedtek légzőszervi betegségben, például asztmában, COPD-ben, tüdőfibrosis-ban, krónikus bronchitis-ben. Tíz áldozatnál rosszindulatú volt a kórkép, 7 esetben szív-érrendszeri, 5 betegnél krónikus idegrendszeri betegséget, többek között agyideg-bénulást, epilepsziát, mentális retardációt, Parkinson-kórt, alkoholos demenciát állapítottak meg az orvosok.

Az áldozatok között volt hepatitis C fertőzött, krónikus mellékvese-elégtelenségben, szteroiddal kezelt rheumatoid arthritisben, alkoholos májzsugorban szenvedő, de akadt, aki vesetranszplantáció utáni legyengült állapotban volt. Az Epinfo tájékoztatása szerint 10, az előbbiekben felsorolt alapbetegségben szenvedő beteg, emellett elhízott is volt.

Általában egy hét telt el a tünetek kezdetétől a halálig

A vizsgált eseteknél a tünetek kezdetétől a halálozásig általában 7 nap telt el. A megbetegedések több mint negyede 4-7 napig, negyede 8-14 napig tartott, de volt olyan eset is, ahol a tünetek megjelenésétől a halálig 40 nap telt el.

A halálos áldozatok 90,7 százaléka nem volt beoltva. Hét beteg kapott oltást a megbetegedés előtt: 3 a megbetegedést megelőző két héten belül, 4 ember 16-44 nappal a tüneteket megelőzően. Ők tehát azok, akiknél az oltás nem volt hatásos. Az Epinfo elemzésében az áll, hogy a 4 említett áldozat közül egy rosszindulatú betegségben, egy alkoholizmusban szenvedett, a harmadik pedig 93 éves volt.

A halál közvetlen oka az esetek több mint 80 százalékában tüdőgyulladás volt, a többi esetben légzési, egy-egy esetben több szervi elégtelenség, szepszis, szívinfarktus, illetve epilepsziás roham vezetett a halálhoz.

Az áldozatok 26 százalékának, vagyis 19 embernek semmilyen krónikus betegsége nem volt. Közöttük van négy elhunyt várandós nő (20,21,27 és 40 évesek), valamint 9 áldozat, aki bár egészséges volt, esetükben növelte a betegség kockázatát az elhízás.

Magyarországon 94 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal - mondta szerdán Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Falus elmondta, az elmúlt héten 14 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez a szám nem éri el a 20 ezres járványküszöböt.