Káoszról mesélnek a Haitiből hazaérkezett orvosok

Vágólapra másolva!
Hazaérkezett a református mentőcsoport a földrengés sújtotta Haitiről szombat délután. Az orvosok beszámoltak arról, hogy statáriális állapotok uralkodnak a karibi országban, ahová jövő héten újabb csoportot küldenek. Közben a haiti segélyvonalon közel 48 millió forint gyűlt össze.
Vágólapra másolva!

Hazaérkezett a Református Szeretetszolgálat öttagú mentőcsoportja szombat délután Haitiről. Egy más összetételű, újabb református csoport a jövő héten utazik a földrengés sújtotta karibi országba. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke elmondta: a következő csapat már nemcsak az orvosi ellátásban, hanem a segélyek osztásában is segíteni fog.

Osgyán Dániel, a hazaérkezett csoport vezetője elmondta: Haiti fővárosa, Port-au-Prince 80 százaléka elpusztult, az emberek az utcán élnek, és az alapvető élelmiszerekért is harc folyik. "Statáriális állapot uralkodik a városban" - mondta a csoportvezető. Arról is beszélt, hogy van egy úgynevezett vörös zónája a városnak, amit drótkerítéssel lezártak, ide nem mehetnek be az orvosok sem, olyan hírek érkeztek onnan, hogy fejbe lőttek embereket.

A mentőcsoport tagjai teljesen magukra voltak hagyatva, volt, hogy az utcán kellett megállítaniuk autókat, máskor pedig ENSZ-katonák segítségét kérték, hogy a sebesültekhez eljussanak. Osgyán beszámolója szerint a gyermekek vannak a legrosszabb helyzetben, következő útjukon ezért tápszereket is visznek magukkal.

Közben a három mobiltelefon- és a legnagyobb vonalas távközlési szolgáltató 1749-es közös haiti segélyvonalára érkezett hívások és sms-ek száma péntekig megközelítette a 240 ezret, így csaknem 48 millió forint gyűlt össze a haiti mentési munkálatok segítésére közölte szombaton a UNICEF Magyar Bizottsága. Az UNICEF az eddig felajánlott adományokból csaknem 96 millió liter tiszta ivóvizet tud eljuttatni a földrengés gyermekáldozatai számára.