A konvektor okozta a fővárosi házrobbanást

Vágólapra másolva!
A gázkonvektor okozta a fővárosi Balaton utcai társasházban történt robbanást - közölte a tűzoltóság. A problémát az okozta, hogy meglazult az a csavar, amely a konvektort összekötötte a gázcsövel, így a lakásban szivárogni kezdett a gáz. Szakértők szerint akár a szándékosság is elképzelhető.
Vágólapra másolva!

A tűzvizsgálat eddigi eredményei szerint a gázkonvektor okozta a fővárosi Balaton utcai társasházban történt robbanást - mondta hétfőn az MTI-nek Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

A tűzoltóság és a gázművek szerint a detonációt az okozta, hogy a balesetben halálos sérülést szenvedő 80 éves férfi lakásában az egyik gázkonvektor tömítetlen volt. A tömítetlen készüléken, a fővezetékhez csatlakozó részén, az úgynevezett hollanderanya le volt lazulva: alig két menet tartotta össze a kályhát a csővezetékkel - mondta Dobson.

A szakértők kizárták, hogy a robbanás miatt lazult volna meg a csavar, így akár a szándékosság is feltételezhető - tette hozzá. A szakemberek most azt vizsgálják, hogy mennyi idő alatt telítődhetett gázzal a szoba és mi indíthatta be a detonációt.

A főosztályvezető elmondta: a lakásban találtak ugyan két gázpalackot, de azok sértetlenek voltak, nem volt közük a balesethez. Az egyik gázpalack teljesen tele volt, míg a másikból, amely rá volt kötve a gázkályhára, nem hiányzott annyi, hogy szivárgás esetén ekkora robbanást okozzon.

A főváros V. kerületében, a Honvédelmi Minisztériummal szemközti 48 lakásos társasház legfelső, ötödik emeletén január 8-án történt a robbanás. A detonáció miatt három lakás megsemmisült. Az épület tetőszerkezete és födémje megsérült, az egész épületet életveszélyessé nyilvánították. Annak a lakásnak a tulajdonosa, amelyben a robbanás történt, a kórházba szállítás után meghalt, három másik ember szintén kórházi kezelésre szorult.