Veszélyes a légszennyezettség Sopronban, Tatabányán és Dorogon

Vágólapra másolva!
Ne tartózkodjanak a szabadban és ne üljenek autóba - egyebek mellett ezt tanácsolja a soproni, a dorogi és a tatabányai önkormányzat a lakosoknak. A három városban a levegő szállópor tartalma meghaladta a riasztási küszöbértéket, vagyis a 100 mikrogramm/köbmétert.
Vágólapra másolva!

A soproni önkormányzat szerint két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor koncentrációja a városban és környékén: szombaton 102, míg vasárnap 111,5 mikorgramm/köbméter volt. Tatabányán és Dorogon is magas a szállópor koncentrációja, mindkét városban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A városok honlapjukon arra kérik a lakosokat, hogy ha tehetik, ne használjanak autót és ne menjenek a szabadba. Arra is kérik az embereket, hogy kerüljék a megterhelő tevékenységet, mert a légszennyezés károsíthatja az egészséget, illetve, hogy a tüzelőberendezéseket csak a feltétlenül szükséges mértékben használják. Emellett azt írták, hogy amíg nem javul a levegő minősége, senki ne égessen gazt és hulladékot szabadtéren.

Vasárnap az ország egész északnyugati területén túllépte az egészségügyi határértéket a szállópor koncentrációja. Tatabányán, Dorogon és Esztergomban elérte tájékoztatási küszöbértéket, Sarródon, Sopronban és Győrben pedig megközelítette. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint keddig még emelkedik a szállópor mennyisége és várhatóan csak csütörtökön lesz javulás.

A szállópor szem-, orr- és toroknyálkahártya irritációt, köhögést és asztmás rohamokat okozhat.