Vizsgálja a rendőrség a dulakodós lakásárverést

Vágólapra másolva!
Rendőröket kellett hívni egy budapesti ingatlanaukcióra, mert dulakodás alakult ki a résztvevők, az árverés ellen tiltakozók és a sajtó képviselői közt. A Magyar Hírlap szerint fotósukat egy szobába rángatta és megfenyegette Tasnádi Péter, a korábban több bűncselekmény miatt elítélt üzletember, aki elvette a fényképezőgép memóriakártyáját is.
Vágólapra másolva!

Tiltakozók próbáltak megakadályozni egy ingatlanárverést szerdán, az Árverező Ház (ÁH) Zrt. budapesti irodájában. A helyszínre a rendőröket is ki kellett hívni, miután dulakodás alakult ki: Tasnádi Péter, a tavaly májusban nem jogerősen hat év börtönre ítélt üzletember a Magyar Hírlap közleménye szerint berángatta egy szobába, megfenyegette és fényképezőgépe memóriakártyájának átadására kényszerítette a lap fotósát.

Az újság közleménye szerint Burger Zsolt fotóst Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és a sajtó több képviselője szabadította ki a szobából. Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője az MTI elmondta, hogy feljelentést eddig nem tettek az ügyben, de az országos rendőrfőkapitányhoz fordultak, hogy vizsgálja ki az esetet.

Az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) nevű szervezetek aktivistái az ellen tiltakoztak, hogy az ÁH-nál 84 ingatlan árverezése folyt, a tiltakozók szerint törvénytelenül. Dabasi Tamás, az otthonvédők egyik alapítója az MTI-nek azt mondta: december 1-jétől március 1-jéig kilakoltatási moratórium van érvényben az országban, ezért szerinte nem lehetne elárverezni az ingatlanokat.

A kilakoltatási moratóriumról a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezik: "a végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (...) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki."

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt eljárást indít - közölte az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A BRFK szerint a járőrök helyszínre érkezésekor már véget ért a vita, a rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, és felvették a személyi adataikat, de a helyszínen megkérdezettek egyike sem számolt be jogsértésről, fenyegetésről. Ennek ellenére - "az eset megnyugtató tisztázása végett" - a VII. kerületi kapitányság garázdaság gyanúja miatt eljárást indít.