Budapesten életbe lépett a szmogriadó enyhébb fokozata

Vágólapra másolva!
Bár a szmog miatt riasztást nem kell kiadni a fővárosban, a szálló por koncentrációja miatt életbe lépett pénteken a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozata. Az autók használatát így kötelezően nem korlátozzák, de azt kérik, hogy aki teheti, inkább a tömegközlekedést használja. Az országban tisztább lett a levegő, a riasztási küszöböt délben csak Putnokon, Kazincbarcikán és Miskolcon lépte túl a szállópor mennyisége.
Vágólapra másolva!

Javult a fővárosi légszennyezettségi helyzet, így egyelőre nem kell forgalomkorlátozással járó riasztási fokozatot elrendelni Budapesten, viszont életbe lép a szmogriadó tájékoztatási fokozata - közölte péntek reggel a Főpolgámesteri Hivatal sajtóirodája.

A szálló por csütörtöki átlaga a város kilenc mérőpontján meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, de a riasztási küszöbértéket egy mérési ponton mért eredmény sem érte el. Ezért a jogszabályok alapján Demszky Gábor főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegő tisztaságának védelmére vonatkozó jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyisége először az egészségügyi határértéket, súlyosabb esetben a tájékoztatási küszöbértéket, majd a legsúlyosabb esetben a riasztási értéket érheti el. Egy 2008-as rendelet a korábbinál jóval szigorúbb határértékeket állapított meg a szálló porra nézve, az elmúlt két napban ezeket az értékeket haladta meg a por átlaga.

A közlemény szerint a főpolgármester ezért "önkorlátozó intézkedésekre" kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket. Így arra, hogy a fővárosban "mérsékeljék" a gépjárműhasználatot, vagy ha lehet, egyáltalán ne használják autóikat és a tömegközlekedést vegyék igénybe. A sok légszennyező anyagot kibocsátó, sárga - esetleg fekete, vagy piros - környezetvédelmi matricás gépjárműveket ne használják, álló helyzetben lehetőleg ne járassák a motort az autósok, az ipari termelők csökkentsék kibocsátásukat - olvasható a közleményben.

A lakosságtól azt kérik, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezéseiket kevésbé használják, a jegyzők pedig fokozottan ellenőrizzék "az avar és kerti hulladék égetésének esetleges tilalmát".

Ha a szállópor koncentrátuma két egymást követő napon, 3 mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm köbméterenként tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzatnak kötelessége erről tájékoztatni a lakosságot. Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon, 3 mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.