Késnek a H1N1-vakcina kifizetésével a patikák

Vágólapra másolva!
Számos patika késik a hozzájuk kiszállított a H1N1 elleni vakcina árának kifizetésével - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az oltóanyag szállítója fizetési felszólításokkal próbálja behajtani a kintlévőségét. A gyógyszerészi kamara azt állítja, sokszor a számlázással is akadtak gondok, ez is hozzájárult a késéshez.
Vágólapra másolva!

Fizetési felszólításokat küldött ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), mert sok gyógyszertár és oltópont ugyanis nem fizette ki határidőre az új influenza elleni vakcinát - írja a Magyar Nemzet.

Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója szerint december végéig a lejárt határidejű fizetések összege 74 millió forintot tett ki. Nem valami jó a fizetési morál, pedig a patikák és az oltópontok azonnal megkapták a betegektől a pénzt a készítményért - mondta a főigazgató.

A december végi összesítés szerint 621 ezer adag oltóanyagot szállított a gyártó cég, az Omninvest az EKI-nek, ehhez még 105 ezer darabot csoportosítottak át a térítésmentes készletből, összesen 718 ezer térítéses adagot adtak ki. A múlt év végéig 420 ezer ampulláról állították ki a számlát 705 millió forint értékben, ebből 384,8 millió forint jött be, 245 millió a fizetési határidőn belüli kintlévőség és 75 millió a lejárt tartozás.

A lapnak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a patikák többsége nincs jó anyagi helyzetben, de a késéshez annak is köze lehet, hogy az EKI is hibázott a számlázásnál. Azt állítja, hogy a gyógyszertárak nem kaptak minden szállításról időben számlát, és volt, hogy azt rosszul küldték ki.