Marad az enyhe szmogriadó Budapesten

Vágólapra másolva!
Továbbra is érvényben marad a szmogriadó enyhébb fokozata Budapesten, mert pénteken sem javult jelentősen a levegő minősége. Szombaton a havazás miatt javulásra számítanak. Szombaton reggel Putnok, Kazincbarcika és Várpalota levegője volt a legkoszosabb az országban.
Vágólapra másolva!

Szombaton is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, mert pénteken sem csökkent jelentősen a szállópor (PM10) koncentrációja a levegőben - közölte a Fővárosi Önkormányzat.

A 11 budapesti mérőállomáson mért adatok közül napi átlagban pénteken 6 állomáson haladta meg a Pm10 szintje a tájékoztatási küszöböt, vagyis a 75 mikrogramm/köbmétert. A 100 mikrogrammos riasztási küszöböt azonban a szennyezettség sehol sem lépte túl, így egyelőre a szmogriadó súlyos fokazatára nem kell számítani, így az autóforgalom korlátozása sem valószínű.

A jogszabályok szerint a szmogriadó riasztási fokozatának elrendeléséhez az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését is figyelembe kell venni. Szombatra az OMSZ a sűrű havazás és a várható szél miatt jelentős levegőminőség-javulást jósol a Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint szombaton reggel nyolc órakor még hat mérőállomáson haladta meg a 75 mikrogrammot a szállópor koncentrációja.

Országszerte számos városban tisztább lett a levegő péntek óta, de a szombat reggeli mérések szerint az összesen 31 városból - ahol mérőállomás van - 10-ben még túllépi a tájékoztatási szintet a szállópor mennyisége. Ezek a városok: Tatabánya, Várpalota, Székesfehérvár, Dunaújváros, Nyíregyháza, Szolnok, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika és Putnok.

A legszennyezettebb levegőjű három város Putnok (121,6 mikrogramm/köbméter), Várpalota (129,1) és Kazincbarcika (129,2), ahol a még egészséges mennyiségnél több mint kétszer több PM10 kering a levegőben. Várpalota és Kazincbarcika levegője napok óta súlyosan szennyezett, a légszennyezettség többször - és jelenleg is - jóval meghaladta a riasztási szintet. Az [origo]-nak korábban Várpalotán azt mondták, egyelőre nem rendelik el a szmogriadót.

A légszennyezettségről és a várható időjárásól itt tájékozódhat.