Vágólapra másolva!
Megint megpróbálja keresztülvinni az Országgyűlésben az MSZP-s Géczi József Alajos azt a törvénymódosítást, amely bevezetné a képviselő gyászpénzt. Ha a parlament kétharmada rábólint, akkor a képviselő halála esetén hozzátartozóinak járna az elhunyt hat havi fizetése. Januárban két országgyűlési képviselő hunyt el, de a javaslat egyik változata szerint visszamenőleg, a ciklus alatt meghalt összes képviselő után járna a pénz.
Vágólapra másolva!

Géczi József Alajos MSZP-s képviselő január végén ismét benyújtotta azt törvénymódosítást, amely szerint "az országgyűlési képviselő halála esetén (...) özvegyét, vagy ennek hiányában örökösét egy összegben az országgyűlési képviselő hat havi tiszteletdíjának megfelelő összegű juttatás illeti meg". Az Országgyűlés honlapján közzétett beadványában Géczi arra hivatkozik, hogy a mentelmi bizottság már többször javasolta hasonló szabály bevezetését.

"A mostani javaslat csak a halálesetre szűkíti le a módosítást, korábban ennél próbáltuk átfogóbban, például súlyos betegség esetére is rendezni a kérdést. De mivel halál bármikor kopogtathat, ez a kisebb módosítás halaszthatatlan" - indokolta javaslatát az [origo]-nak hétfőn Géczi József Alajos. "Becsületből adtam be újra a törvényjavaslatot, mert a képviselők halála esetén se temetési segély, se más hasonló lehetősége nincs a segítségnyújtásnak" - tette hozzá.

Visszamenőleg is járhatna

A törvénymódosítás egyik verziója szerint a rendelkezést visszamenő hatállyal, a 2006. évi választást követő összes esetben alkalmaznák. A további verziók szerint viszont csak januártól, esetleg csak a jövőre nézve vezetnék be a gyászpénzt, Géczi szerint csak "a fogadókészségtől" függ, melyik változatról szavaz majd a parlament. A mostani parlamenti ciklusban hét képviselő hunyt el, közülük ketten, a KDNP-s Kuzma László és a szocialista Paizs József idén januárban.

2006 nyarán már egyszer maga a bizottság vonta vissza a képviselői gyászpénzt bevezető javaslatot, mivel - ahogy Géczi akkor fogalmazott - a kezdeményezés a közvélemény egy részénél kiverte a biztosítékot az akkori megszorítások időszakában. A politikus hétfőn azt mondta, most "hasonló ellenérzéseket" nem tapasztalt, de tisztában van azzal, hogy kétséges, rábólint-e az Országgyűlés a beadványra. Főleg, mert az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításához az alkotmány értelmében kétharmados szavazati arány kell.

A minisztereknek is jár

Géczi arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami vezetők halála esetén 2006 óta már létezik hasonló szabály: a miniszterek, államtitkárok, a szakállamtitkárok és a központi államigazgatási szervek más vezetőinek hozzátartozói megkapják az elhunyt hat havi illetményét.

Kérdésünkre, hogy ugyanilyen helyzetben ugyanakkor tanároknak, kőműveseknek vagy más munkavállalóknak sem jár ilyen juttatás, Géczi azt állította, a versenyszférában számos helyen létezik a gyászpénzhez hasonló pénzügyi segítség. "Menedzsereknél gyakori, de más munkahelyeken is szokás egy szolidaritási alapból vagy erre megkötött biztosításból segíteni az elhunyt családját" - jelentette ki hozzátéve, hogy "a politikusok helyében nem ijednék meg ettől a javaslattól".