Vágólapra másolva!
Magyarországon ritkaságnak számító uhu baglyot láttak a Mecsekben. Egy ismert héjafészek közelében pihent. Ha éhes, akár sünökre is lecsap.
Vágólapra másolva!

Uhut láttak a Nyugat-Mecsekben, ez az első hiteles adat a madár baranyai előfordulásáról. Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője azt mondta, a madár egy ismert héjafészek közelében pihent, és csak a téli terepbejárást végző önkéntesek közeledésére repült el.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az uhu baranyai felbukkanása a Mecsekben fészkelés előszele-e, vagy csak egy kóborló példány vetődött arrafelé. Bánk szerint erre a kérdésre újabb bejárások után lehet válaszolni.

Az uhu (Bubo bubo) zsákmányállatai zömmel rágcsálók, de sünöket is elkap. A faj kis számban fészkel Magyarországon, főleg az ország északi részének hegyvidéki térségeiben, de néhány példány síkvidéken (Békés megye, Kisalföld) is költ. Az utóbbi tíz évben az aktív védelemnek köszönhetően nőtt a fészkelőpárok száma, amely jelenleg 50 körül mozog.

Az uhu fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Január közepén Budapesten látták egy példányát, ami ritkaságnak számít, mivel kifejezetten érzékeny faj, és kerüli a településeket (a pesti uhuról itt olvashat bővebben).