Alkudozik az ügyészséggel a BKV korábbi vezére

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint egyelőre nem kötött vádalkut, de tárgyal az ügyészséggel Balogh Zsolt, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettese. Baloghról korábban meg nem erősített hírek jelentek meg, amelyek szerint hajlandó terhelő vallomást tenni Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettesre a BKV végkielégítései és szerződései miatt folyó nyomozásban. Hagyót emiatt kérték visszalépésre a budapesti szocialisták.
Vágólapra másolva!

Vádalkutárgyalások vannak folyamatban Balogh Zsolt, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettese és az ügyészség közt - erősítette meg az [origo] érdeklődésére Bárándy György ügyvéd, Balogh jogi képviselője. Az ügyvéd arról nem kívánt beszélni, hogy ügyfele milyen információkat adna a nyomozóknak, illetve hogy azok mit várnak tőle az alku fejében. Balogh 2008 áprilisától szeptember 1-ig megbízott vezérigazgatóként irányította a közlekedési társaságot.

Az ATV szombaton közölte - meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva -, hogy Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh terhelő vallomást tett Hagyó Miklós szocialista képviselőre, korábbi főpolgármester-helyettesre. Ezt egyelőre sem a rendőrség, sem az ügyészség nem erősítette meg, de nem is cáfolták hivatalosan. A hírek miatt az MSZP fővárosi szervezete arra kérte Hagyót, lépjen vissza a képviselőjelöltségtől, mondjon le listás helyéről, illetve közgyűlési mandátumáról (erről itt olvashat).

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban az [origo] kérdésére azt közölte, hogy Baloghot a gazdaságvédelmi főosztály munkatársai tanúként hallgatták ki. Bárándy György szerint a rendőrség meghallgatta ugyan ügyfelét, de nem hallgatta ki sem tanúként, sem gyanúsítottként. Ha sikerül megegyezniük, akkor tanúként hallgatják ki, ennek jegyzőkönyvét a nyomozati anyaghoz csatolják, és Baloghnak később tanúvallomást kell majd tennie a bíróságon is - mondta az ügyvéd.

Mivel Hagyó országgyűlési képviselőként mentelmi joggal rendelkezik, ellene csak az ügyészség folytathat eljárást. Az ATV korábban azt közölte, hogy a BKV végkielégítései és tanácsadói szerződései ügyében folyó nyomozást hétfőtől az ügyészség veszi át, de hétfőn mind a rendőrség, mind a Fővárosi Főügyészség azt közölte: jelenleg a BRFK nyomoz az ügyben.

A rendőrségi nyomozások felett az ügyészség általános törvényességi felügyeleti jogkört gyakorol, és az ügyészek konkrét utasításokat is adhatnak a rendőr nyomozóknak. Az ügyészség pedig saját hatáskörében elvileg bármikor úgy dönthet, hogy nem emel vádat valaki ellen - magyarázta Bárándy. Az ügyvéd szerint a BKV-ügyben az ügyészek rendszeresen beszámoltatják a rendőröket.

A Fővárosi Főügyészség az [origo] érdeklődésére azt közölte: a magyar büntetőjog rendszere nem ismeri a vádalku intézményét, csak az úgynevezett nyomozási alkuról rendelkezik. A nyomozók az ügyész engedélyével elutasíthatják a feljelentést, vagy megszüntethetik a már folyó a nyomozást, ha az elkövető az ügy (vagy egy más büntetőügy) felderítésében együttműködik. Az alku feltétele, hogy a bűncselekmény felderítéséhez fontosabb nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek fűződjön, mint ahhoz, hogy megbüntessék az alkut kötő személyt.