Demszky tovább nyűvi 26 éves autóját - fővárosi képviselői vagyonbevallások

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester nem cserélte még le 26 éves autóját, de több mint egymillió forintot törlesztett adósságaiból 2009-ben annak ellenére, hogy a fizetése csökkent. Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője tavaly hozzájutott egy óbudai családi ház feléhez, és öntudatosan kiírta vagyonnyilatkozatában, hogy köztartozása "természetesen" nincs. Nem sikerült javítania anyagi helyzetén annak a nincstelen fővárosi fideszesnek, akinek bevallása szerint egyáltalán semmilyen tulajdona sincs.
Vágólapra másolva!

Kevesebbet keresett, mégis sikerült lefaragnia tartozásaiból Demszky Gábor főpolgármesternek a vagyonnyilatkozata szerint. Demszky bankban tart körülbelül 3,8 millió forintot, megtakarításait 2008 végéhez képest körülbelül 1,2 millió forinttal növelte. Egy banknak 4,1 millióval tartozik most, tavaly még 4,55 millió volt az adóssága. Demszky továbbra is adósa egy magánszemélynek is, 2008 végén 2,4 millióval tartozott neki, ebből egymilliót tavaly megadott, így most 1,4 millió forint a tartozása. Demszkynek gazdasági érdekeltsége nincs, még mindig bérbe ad egy ingatlant havi 40 ezerért egy magánszemélynek. Havi bruttó keresete némileg csökkent, tavalyi bevallásában még havi 928 978 forint szerepelt, most pedig 873 015 forint.

Demszky ingatlanjaival nem történt változás. Most is felerészben birtokol Budakeszin egy 598 négyzetméteres telken fekvő 171 négyzetméteres lakóházat, szintén Budakeszin egy 57 négyzetméteres lakást és egy 142 négyzetméteres lakóház negyedrészét. Horvátországban van egy 130 négyzetméteres üdülője és egy kertje. Ősrégi autóját sem cserélte még le, még mindig egy 1984-ben vásárolt Volkswagen szerepel a vagyonnyilatkozatában.

"Köztartozásom természetesen nincs" - írta be Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a vagyonnyilatkozat megfelelő rubrikájába. Tarlós továbbra is felerészben birtokol egy 77 négyzetméteres, óbudai lakást. Örökölt viszont tavaly szintén Óbudán egy 277 négyszögöles telken fekvő, 130 négyzetméteres házat, amelyen testvérével osztozik. 3,8-4 millió forint megtakarítása van feleségével közösen, ugyanannyi, mint tavaly. 7,5 milliónyi lakáshitellel adós. Tarlósnak megvan még hétéves Volkswagen Passat autója is. 2006 óta nyugdíjjogosult, nyugdíjként havi 213 590 forintot kap. Tavaly decemberben lemondott egy felügyelőbizottsági állásról, de még mindig ő a felügyelőbizottsági elnöke az Óbuda-újlak Zrt.-nek. Az elnökséggel havi 200 ezret keres.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek is sikerült spórolnia tavaly. 2008-ban még csak 2,2 millió forint készpénzzel rendelkezett, ezt az összeget mostanra 4,2 millió forintra növelte, miközben továbbra sem tartozik senkinek. Főpolgármester-helyettesként havi 756 ezer forintot keres, ezt kiegészíti a képviselőként kapott havi 347 850 forint és tanácsi tagságokért járó 160 ezer forint. Övé egy szentendrei 78 négyzetméteres, társasházi lakás és egy hobbi-lakókocsi.

Horváth Csaba budapesti kormánybiztosnak, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesnek a II. kerületben van egy 1278 négyzetméteres építése telke rajta egy 400 négyzetméteres lakóházzal. Törökbálinton is birtokol egy háromszor 1240 négyzetméteres építési telket. Horváth országgyűlési képviselőként havi 556 560 forintot visz haza. A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként negyedévente 320 ezer forintot kap. Készpénzben 4,5 milliója van, 8,2 milliót tart bankban, egy szerződés alapján pedig 84 millió forint pénzkövetelése van. Tartozása nincs.

Hagyó Miklós, akit hétfőn szólítottak fel lemondásra többek között közgyűlési tagságáról is, eladta érdi családi házát. Hiteltartozása viszont csökkent, 35 millióról 20 millió forintra. 2008 végéhez képest a bankszámláját is sikerült felhizlalnia, 11 millió helyett már 20 millió forint van rajta, viszont a devizamegtakarítása csökkent 1900 euróval: jelenleg 2400 euró, vagyis 650 ezer forint. Hagyó visszakapott 2,5 millió forint tagi kölcsönt is. Mielőtt tavaly november végén távozott volna a főpolgármester-helyettesi posztról, valamivel kevesebbet keresett a tavalyinál, 756 ezer helyett 745 ezer forintot. Hagyónak még mindig megvan a Trabantja, és továbbra is havi 150 ezer forintért ad bérbe egy házat.

"Ennyire telik" - mondta kedden az [origo]-nak telefonon László Zoltán, az a fideszes fővárosi képviselő, akinek vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán semmilyen tulajdona nincs, csak 155 ezer forint tartozása egy bank felé. László újságíróként végzett, de a szakmájában nem dolgozik. A 32 éves képviselő egy 37 négyzetméteres albérletben él a barátnőjével, és szerinte nem egyedi a helyzete. "Úgy élek, mint bármilyen harmincas" - jegyezte meg. A szintén fideszes Kucsák Lászlónak sincs semmilyen ingatlana vagyonnyilatkozata szerint, de neki van autója és készpénze. Övé egy 2005-ben vett Opel Astra, 3,9 millió készpénz, de 300 ezer forinttal tartozik egy pénzintézetnek. Kucsák egy általános iskola igazgatójaként havi bruttó 306 400 forintot vihet haza.

Szikora Linda, a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottság elnöke a keddi sajtótájékoztatón közölte: valamennyi jelenlegi fővárosi képviselő leadta idejében a vagyonnyilatkozatát. Adós viszont még a nyilatkozattal Hunvald György előzetes letartóztatásban levő VII. kerületi polgármester és Kivágó Iván Györgyné, aki a fővárosi közgyűlésbe Hunvald helyére érkezett, de csak 12 napig volt képviselő. Erről itt olvashat bővebben.