Évekig váratott egy polgármester egy hajléktalant

Vágólapra másolva!
Szociális lakást szeretett volna kérelmezni egy hajléktalan az egyik budapesti kerületi önkormányzattól, ezért személyes meghallgatást kért a polgármestertől, aki azonban három év alatt egyszer sem fogadta, hiába regisztrálták a jelentkezését a fogadóórára. A hajléktalan panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, és az eljárás után már beleegyezett a polgármester a találkozóba, és a lakáskérelmére is rábólintott a képviselő-testület.
Vágólapra másolva!

Három éven át hiába próbált bejutni egy hajléktalan az egyik budapesti kerület polgármesteréhez - derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) esetismertetéséből. A hajléktalan ember személyesen akarta előadni a polgármesternek a szociális lakás iránti kérelmét. A kerületi önkormányzat ugyanis limitált számban, de minden évben kiutal szociális lakást a rászorulóknak, szociális körülményeik függvényében a polgármester előterjesztése alapján.

Az évek óta otthon nélkül élő ember emiatt szeretett volna beszélni a polgármesterrel. Az önkormányzati hivatalban van lehetőség bejelentkezni a polgármester fogadóórája, ezért azt gondolta, előbb-utóbb sorra kerül - áll az esetismertetésben. Mikor a hajléktalan panaszával az EBH-hoz fordult, 2006 decemberéig visszamenőleg csatolta a hivatal által kiállított igazolásokat, miszerint bejelentkezését nyilvántartásba vették.

A hajléktalan többször is járt a hivatalban, beszélt az alpolgármesterrel, de a polgármester három év alatt egyszer sem fogadta. Azért fordult az EBH-hoz, mert úgy érezte, a polgármester vagyoni helyzete, hajléktalansága miatt nem fogadta.

A hivatal és a polgármester azzal védekezett az eljárás során, hogy az ügyfelek nagy száma miatt a polgármester csak a bejelentkezők töredékét képes személyes fogadni. Az ügymenet az, hogy a fogadóórára bejelentkezéskor először meg kell jelölni az ügykört, amelyben a személyes meghallgatást kérik. Ezután a hivatal megvizsgálja, hogy volt-e az ügynek előzménye, és abban melyik önkormányzati szerv az illetékes. A hivatal azzal érvelt, hogy az ügyfelek sokszor úgy jelentkeznek be fogadóórára, hogy nem ismerik az ügyintézést, és valójában csak egy eljárást akarnak megindítani. Másrészt a hivatal közölte azt is, hogy a polgármester a lakásigényléses ügyeket átruházta az alpolgármesterre, aki fogadta személyesen a panaszos hajléktalant.

Az ügyben tárgyalást tartott az EBH, amely után a polgármester mégis megígérte a hajléktalannak, hogy fogadja fogadóóráján. A hajléktalan elfogadta az ajánlatot, erről írásban meg is egyeztek. Az EBH esetismertetéséből az is kiderül, hogy utóbb a hajléktalan arról tájékoztatta őket: betartotta az ígéretét a polgármester, sőt a képviselő-testület elé is terjesztette a lakáskérelmét, amelynek a képviselő-testület helyt adott.