Egy sárbogárdi férfi szúrta le Cozmát a rendőrség szerint

Vágólapra másolva!
Egy sárbogárdi férfi, R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát 2009 februárjában - közölte a rendőrség, megnevezve a halálos szúrás elkövetőjét. A férfi az ügyvédje szerint tagadja, hogy ő követte volna el a gyilkosságot. A nyomozás lezárását bejelentő Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján azt is elmondták, hogy a másik kézilabdázót, a horvát Ivan Pesicet N. Győző szúrta vesén.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megállapítása szerint a sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt. Szakértői vélemények, tanúvallomások és más bizonyítékok támasztják alá, hogy R. Sándor szúrta szíven a kézilabdázót, ám korábban a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót - mondta a nyomozás befejezését bejelentve Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön Veszprémben.

A nyomozást vezető alezredes a sajtótájékoztatón közölte: Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt a budapesti N. Győző szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját.

Pogány Péter szerint R. Sándort, N. Győzőt, valamint az enyingi Sz. Ivánt - aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban - társtettesként elkövetett emberöléssel, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel gyanúsítják.

Marian Cozma szíven szúrásáért "egy ember a felelős" - állította N. Győző vasárnap este a TV2 Napló című műsorában. Szerinte Cozma agresszíven viselkedett, ez válthatta ki a verekedést. N. Győző elismerte, hogy az utcán valóban fejbe rúgott valakit, ám ő azt hitte, hogy egyik barátja fekszik a földön, és a "fölé hajoló srác" ütni akarja - mondta N. Győző, aki valójában Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb válogatott kézilabdázóját rúgta fejbe.

A rendőrség már tavaly február 9-én közölte: tudja, hogy az akkor még három gyanúsított közül ki szúrta szíven Cozmát. "R. Sándor az elkövető, aki maga a szúrást végrehajtja" - mondta Derzsy Péter ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója tavaly a Magyar Televízió esti Híradójában.

Így történhetett a gyilkosság

Pogány Péter elmondta: a nyomozás eredményei szerint 2009. február 8-án 1.47-kor lépett be a veszprémi lokálba egy népes társaság - hét autóval mintegy 25-en érkeztek Enyingről, ahol egyikük születésnapját ünnepelték. Pogány szerint már a megjelenésükkel, kihívó viselkedésükkel "megbotránkozást és riadalmat keltettek" a vendégekben. Kezdetben a tetőtéri bárban szórakoztak, de közülük többen lementek az alagsori helyiségben lévő diszkóba is - mondta az alezredes.

Megjelent a diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és a P. Gábor is, akik nézelődtek, lökdösődtek, és "kinézték maguknak" a barátnőjével táncoló magas fiatalembert, Marian Cozmát - mondta a bűnügyi osztályvezető. Pogány Péter szerint Cozma egyáltalán nem lépett fel kötözködő, agresszív módon. Szórakozott és tudomást sem vett az őt figyelőkről. Amikor azonban nekik háttal állt, N. Győző váratlanul rátámadt és megütötte, de bekapcsolódott Cozma verésébe N. Győző három társa is.

Cozma "védekezett, küzdött", és három csapattársa - Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski - igyekezett neki segíteni, ám R. Sándor már az alagsori helyiségben vesén szúrta Marian Cozmát - mondta Pogány. R. Sándort pedig valaki fejbe vágta egy üveggel - tette hozzá az alezredes.

A kézilabdázók jogos védelmi helyzetben cselekedtek, nem támadtak, csak a társukat próbálták védeni - mondta Pogány, aki szerint Marian Cozmának sikerült kimenekülnie a diszkóból, az utcára szaladt, ám nyomában volt R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván, és ismét rátámadtak a román sportolóra. Ekkor igen rövid, mindössze 15 másodperces támadás zajlott le, és R. Sándor szíven szúrta Cozmát. A sporttársa segítségére siető Pesicet N. Győző szúrta vesén, és Zarko Sesumot is ő rúgta "teljes erőből arcon" - ismertette a nyomozás megállapításait Pogány Péter. Elmondta: Sz. Iván ezután értesítette a tetőtérben szórakozó társaikat, akik "lezúdultak az utcára és megkergették Uros Vilovski kézilabdázót, de szerencsére nem érték utol".

Forrás: MTI
Pogány Péter alezredes Marian Cozma pólójával, amit a gyilkosság idején viselt

R. Sándor, N. Győző és P. Gábor ezután Budapestre utaztak - R. Sándor fejsérülését egy magánkórházban közben ellátták, itt hamis adatokat diktált be -, majd megtervezték a külföldre menekülésüket. Két bűntársuktól (R. Sándor élettársától és A. Lászlótól) több százezer forintot és egy "idegen autót" kértek. Két autóval utaztak Ausztriába: "előfutóként" ment kocsival A. László és R. Sándor élettársa, majd őket követte a két menekülő autója - mondta a nyomozás vezetője, megjegyezve, hogy az "osztrák kollégák hathatós segítségével" sikerült őket elfogni Graz előtt az autópályán.

27 gyanúsított, 347 bizonyíték, 13 ezer oldalnyi akta

Pogány Péter elmondta: az életellenes bűncselekményen túl csoportos garázdasággal 27 embert gyanúsítanak, de jó néhány gyanúsított ellen kitartottság, csalás, ittas járművezetés, okirathamisítás és hamis tanúzás miatt is vádemelést javasol a rendőrség. Az alezredes elmondta azt is, hogy az emberöléssel gyanúsítottak - R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván - teljes vagyonát (lakóingatlan, autó, készpénz) zár alá vette a bíróság.

Derzsy szerint a 27 gyanúsítottból 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egynek pedig a házi őrizetét rendelte el a bíróság. A 27 fős "gyanúsítotti kör" tagjai korábban összesen már 53 alkalommal álltak bíróság előtt.

Az ezredes elmondta: a bűnügy iratai 38 aktát, 13 ezer oldalt tesznek ki. Meghallgattak 700-nál több tanút, 53 szembesítés, 57 helyszíni meghallgatás és 416 felismerésre bemutatás történt. Beszereztek 60 szakértői véleményt és 347 bizonyítékot tartanak nyilván - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a bűnügyi költségek 68 millió forintra tehetőek. Derzsy Péter hozzátette, hogy most az iratismertetések következnek, és várhatóan márciusban átadhatják az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

"Az én Sándorom balkezes"

R. Sándor ügyvédje, Kamarás Gábor azt mondta az [origo]-nak, hogy védencét társtettesként elkövetett emberöléssel, garázdasággal, okirat-hamisítással és kitartottsággal gyanúsítja. Okirat-hamisítással azért gyanúsítják, mert a verekedés idején "Sanyit fejbevágta az egyik kézilabdás", és a kórházban, ahol összevarrták a fejét, hamis adatokat diktált be - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy a kitartottság gyanúja pedig azért merült fel ellene, mert "Svájcból egy hölgy küldött pénzt" neki.

Védence tagadja Marian Cozma leszúrását - közölte Kamarás. Szerinte egy tanú sem látta, hogy R. Sándor szúrt volna, ráadásul a kések azonosításával is probléma volt korábban. Az orvosszakértő szerint "jobbkezes ember szúrt, az én Sándorom pedig balkezes" - mondta az ügyvéd.

Kamarás szerint a rendőrök "semmit sem mutattak" a sajtótájékoztatón, és "a nyomozásnak még nem lehet vége, mivel a védelemmel sem ismertették még a nyomozás iratanyagát", ahogy azt a törvény előírja. Kamarás szerint "nem lenne szükség 700 tanúra, ha volna három jó tanúja" a rendőröknek. Közölte azt is, hogy a Cozma-gyilkosságban tanúskodó két nő ellen büntetőeljárást indítottak hamis tanúzás miatt, ami szerinte a tanúk megbízhatatlanságát jelzi.

R. Sándort Ausztriában fogták el

R. Sándort és társát, N. Győzőt osztrák rendőrök vették őrizetbe az A2-es déli autópályán. Bad Blumau közelében felfigyeltek arra az Olaszország felé haladó gépkocsira, amelynek a típusa és a rendszáma a magyar rendőrség által megadott információk között szerepelt. Az autót feltartóztatták. A volán mögött egy nő ült, mellette az a férfi, akiről később kiderült, hogy azonos az egyik körözött férfival, a 31 éves R. Sándorral. Az autóban ült N. Győző is, aki ellen szintén elfogatóparancs volt érvényben. Végül február 20-án adták át az osztrákok a magyar hatóságoknak R. Sándort és N. Győzőt.

Ezután R. Sándor július 1-én megtagadta a vallomástételt a társaival kapcsolatban a rendőrségen. Kamarás Gábor, R. Sándor ügyvédje akkor ezt azzal indokolta: védencét nem a gyilkossággal összefüggésben kérdezték. Hozzátette, a nyomozók társairól és anyagi körülményeiről tettek fel kérdéseket.