Veres János elismeri cége APEH-tartozását

Vágólapra másolva!
Összesen 18 országgyűlési képviselő cége ellen folyik valamilyen adóhivatali eljárás - közölte az MR1 Kossuth Rádió. A politikusok között van Veres János egykori pénzügyminiszter, aki az [origo]-nak elismerte, hogy folyik eljárás cége ellen, de szerinte csak valamilyen mulasztás történt. Eljárás folyik Tállai András fideszes és Kapolyi László szocialista képviselő cégével szemben is.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc országgyűlési képviselő - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - vállalkozása szerepel az adóhivatal feketelistáin, az esetek többségében adóvégrehajtás miatt - adta hírül az MR1 Kossuth Rádió. A cégek között van az Országgyűlés egyik leggazdagabb képviselőjének, Kapolyi Lászlónak a System Consulting Zrt. nevű áramkereskedő cége, és Veres János korábbi pénzügyminiszter Monéta Kft-je is. A vállalkozást fele részben felesége, a szintén MSZP-s parlamenti képviselő, Szabó Éva birtokolja. Végrehajtást kezdeményezett az APEH a fideszes Tállai András egyik cége, a Sagma Kft. ellen is.

A rádió munkatársa a képviselői vagyonnyilatkozatokban szereplő gazdasági társaságok neveire keresett rá a 11 különböző adatbázist egyesítő feketelista.hu-n. Az esetek egy részében még tart az APEH-eljárás, amiről a tulajdonosok egy része - saját állítása szerint - nem is tudott. Kapolyi László a rádiónak azt mondta: fogalma sincs arról, hogy cége ellen végrehajtást kezdeményezett a hivatal, ő semmiféle hivatalos értesítést nem kapott. Szabó Éva is csodálkozott a hír hallatán. Tállai András is azt mondta: "valami tévedés lehet".

"Én mindig időben teljesítettem minden kötelezettségemet" - mondta az [origo] érdeklődésére Veres János, de néhány perccel később visszahívta munkatársunkat. Veres szerint kiderült, hogy a cége valóban elmulasztott benyújtani egy bevallást. Valaki mulasztott - mondta a korábbi pénzügyminiszter, aki szerint a cég vezetője most egyeztet az adóhatósággal.

Az MR1 által megkérdezett Angyal József adószakértő szerint kizárt, hogy egy cégtulajdonos ne tudjon a vállalkozása elleni eljárásról, mert a végrehajtásról mindenképpen értesülnek. Hasonlóan nyilatkozott Várszergi György, az APEH végrehajtási osztályának vezetője is, aki a rádiónak azt mondta: nem tegnap lejárt tartozások miatt indít eljárást a hivatal.

Volt olyan politikus is, aki tisztában volt cége hátralékával, de állítása szerint azt már rendezték. A fideszes Molnár Oszkár résztulajdonában álló Új Zéland Kft. az áfával késett el, az MSZP-s Ecsődi László cége az illetéket nem fizette be időre. A cég ügyvezetője, Szabó András az [origo]-nak elmondta, hogy a képviselő csak résztulajdonosa a cégnek, a napi ügyintézésben nem vesz részt, az illeték befizetésének csúszásáért ezért nem felelős. Az APEH honlapján lévő végrehajtás-nyilvántartás hetente frissül, így nem egyértelmű, hogy a két politikus elismert hátralékát valóban befizették-e.