Hitelre, könyvekre, szórólapokra költenek a legatyásodott képviselők

Vágólapra másolva!
Számos képviselő nem rendelkezik megtakarítással vagyonnyilatkozata alapján, közülük többeknek milliós adósságai vannak. A képviselők tudják, hogy jóval többet keresnek, mint a magyarok többsége, mégsem tudják jobban beosztani a pénzt. Van, aki ruházkodásra, szórólapokra költi, amit félretehetne, van, aki könyvtárát gyarapítja, van, aki nem számolgat, egyszerűen csak nem jön ki a pénzből.
Vágólapra másolva!

"Nagyjából 150 ezer forint lehet a számlámon, ezen kívül nincs más megtakarításom" - mondta az [origo]-nak Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő. A február 2-án nyilvánosságra hozott, 2009-ről szóló vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy számos más képviselőhöz hasonlóan neki sincsen számottevő megtakarítása.

Nem tud félretenni

"Harminc éve egy önkormányzati bérlakásban élek" - mondta Harrach, aki havi bruttó 997 ezer képviselői tiszteletdíjra és költségtérítésre, valamint bruttó 195 ezer nyugdíjra jogosult. Vagyonnyilatkozata gyakorlatilag üres, bevallása szerint sem megtakarítása, sem értékesebb ingósága, sem tartozása nincsen. A nyilatkozatában szereplő 76 négyzetméteres zuglói lakásában édesanyja lakik, emellett egy 300 négyszögöles budakeszi zárt kertben van 50 százalékos résztulajdona.

Harrach azt mondta, képviselői illetményéből nem tud félretenni: "ami megmarad a havi kiadások mellett, azt a gyermekeimnek és jótékonykodásra szánom". Az 1998 óta képviselőként dolgozó Harrach azt állította sok pénzt költ munkájából adódó kiadásokra: ruházkodásra, a választókörzetéban élő szavazókhoz eljuttatott tájékoztatófüzetekre, amelyeket állítása szerint saját zsebből fizet. Ezzel együtt nem elégedetlen, "nem sajnáltatom magam, mert az átlagnál magasabb a jövedelmem" - mondta.

Mínuszos szakma

"A képviselői egy mínuszos szakma" - jelentette ki Alexa György MSZP-s képviselő, akinek bevallása szerint semmilyen megtakarítása nincs, viszont 29 millió forintnyi lakáshitel-tartozása van. Alexa az [origo]-nak azt mondta, a "válság megnyomta a 2005-ben, devizában felvett hitelének részleteit". A szocialista politikus havi bruttó képviselői tiszteletdíja és költségtérítése 615 ezer forint, ehhez jön havi bruttó 100 ezer forintnyi bevétel, amelyet egy cég igazgatósági tagjaként kap. "Havi 30 ezer elmegy telefonálásra, és a 33 ezer választókerületi postaládába eljutatott szórólapoknak csak a kipostázása is 101 ezerbe kerül" - sorolta Alexa, hogy milyen speciális költségei vannak képviselőként.

Kispesti családi háza mellett egy rákosmenti 70 négyzetméteres családi háznak is a tulajdonosa, amelyet 20 ezer forintért ad ki egy fiatalembernek. "Többért nem találnék bérlőt, így legalább valaki karbantartja a házat, amely jobb állapotban van, mint korábban" - magyarázta a kedvező bérleti díjat. Állítása szerint ő is rendszeresen költ jótékonykodásra fizetéséből, példaként a krízisalap támogatását említette. "Egy-két bort kap az ember ajándékba, de többen nem veszik komolyan a vagyonnyilatkozatok egyes pontjait" - válaszolt Alexa arra a kérdésre, hogy miért csak néhány képviselő említette meg vagyonnyilatkozatában, hogy kapott valamilyen, képviselői munkájával összefüggő ajándékot, majd hozzátette, hogy tudomása szerint erre a törvény lehetőséget ad.

Több százezer forint könyvekre

A 19 éven át MDF-es, majd 2009 szeptembere óta független képviselő Csapody Miklós "nagyjából föléli" bruttó 741 ezer forintos keresetét. A képviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy évi több százezer forintot költ könyvtára gyarapítására és egyéb kulturális javakra, emiatt nincsen számottevő megtakarítása. Gimnazista kora óta gyűjti a könyveket, jelenleg 12-13 ezer kötete van. Ezen kívül gyakran látogatja meg Sopronban élő édesanyját és sokat jár Kolozsvárra. Azt mondta, ruhatárára nem költ többet képviselősége miatt, civilként is hasonló kiadásai lennének. Alkalomszerűen jótékonykodásra is szokott pénzt fordítani, erre feleségével együtt, éves szinten 80-120 ezer forintot szán, főleg a ferencesek megsegítésére.

"Ennyi és kész" - válaszolta Csapody arra a kérdésre, hogy elégedett-e fizetésével, majd hozzátette, hogy annak ellenére, hogy nincsenek megtakarításai "nem kell álszentnek lenni, jobban élünk, mint a magyarok többsége". A politikus mindenképpen átalakítaná a jelenlegi képviselői jövedelmezési rendszert, mert az "hazug és velejéig álszent". Csapody havi bruttó egy millió forint fizetéssel javadalmazná a képviselőket, "ugyanolyan adózási rendszer mellett, mint ami mindenki másra vonatkozik", mert szerinte ezt a rendszert mindenki egyszerűbben megértené, mint a mostanit.

Ügyvédként többet keresett

Szombathely MSZP-s polgármesterének, Ipkovich Györgynek szintén nincsenek megtakarításai, ráadásul 40 millió forintnyi hiteltartozása van. Ipkovich az [origo]-nak elmondta, 2000-ben építkezésre felvett hitele kedvezményes konstrukció, ezért nem siet a visszafizetéssel. A politikus képviselői és polgármesteri keresete összesen havi bruttó 1 millió 135 ezer forint, de ez jelentős visszalépés korábbi civil foglalkozása, az ügyvédkedéshez képest, amivel "az 1990-es évek elején 1 millió forintnál többet vihetett haza".

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Keveslik javadalmazásukat a képviselők

"Méltánytalanul alacsony ekkora fizetés egy megyei jogú város polgármesterének" - mondta bruttó 556 ezer forintos polgármesteri béréről Ipkovich, és hozzátette, hogy "általában elégedetlen a politikusok anyagi megbecsülésével", azt azonban határozottan cáfolta, hogy "lenne összefüggés az alacsony képviselői fizetések és a korrupció között".

Polgármesteri fizetésének költségtérítés nélküli részét, mintegy havi 130-140 ezer forintot jótékonykodási célra fordítja Kiss Attila, országgyűlési képviselő és Hajdúböszörmény fideszes polgármestere, aki ezekért a tisztségekért havi 1 millió 330 ezer forintot kap. Kissnek bevallása szerint 500 ezer forintnyi megtakarítása van és 18 millió forintnyi tartozása építkezési hitele miatt.

Kósa 87 milliós tartozása

A vagyonnyilatkozatok szerint az országgyűlési képviselők közül az egyik legtetemesebb adóssága Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármesterémek van. Vagyonbevallása szerint 87 millió forinttal tartozik úgy, hogy semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Kósa képviselői és polgármesteri jövedelme összesen 1 millió 280 ezer forintot tesz ki. A debreceni politikusnak jelenleg három ingatlanban van tulajdona: 50 százalék egy 2002-ben, Debrecenben vásárolt 300 négyzetméteres házban, 33 százalék egy 1996-ban vásárolt 1800 négyzetméteres telken álló, budakeszi 28 négyzetméteres üdülőben és 8 százalék egy budakeszi szolgalmi útban. Kósa azt mondta, 87 milliós tartozása debreceni ingatlanja megvásárlására és felújítására felvett hitel miatt van.

Másé mindig sok

"Mindenki másé mindig sok, sajátjáé mindig kevés" - jellemezte a képviselői fizetéseket Gúr Nándor MSZP-s képviselő, aki vagyonnyilatkozata szerint szintén nem rendelkezik számottevő megtakarítással és tartozása sincsen, bár utalt arra, hogy házastársa nevén is futhatnak megtakarításai vagy egyéb befektetései.

Burány Sándor, a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium államtitkára sem tud spórolni nyilatkozata alapján. A szocialista politikus vagyonbevallása szerint egy 2005-ben vásárolt kispesti, 170 négyzetméteres lakóház 50 százalékos tulajdonosa és semmilyen értékesebb ingósága nincsen, ellenben 20 millió forintnyi hiteltörlesztése van. Burány az [origo] megkeresésére nem reagált.

Nem derül ki vagyonnyilatkozatából, mire költi bevételeit Gyopáros Alpár fideszes képviselő. Csorna alpolgármestere havi bruttó 1 millió 290 ezer forintos országos és megyei képviselői, valamint alpolgármesteri bére mellé 2009 októbere és december között bruttó 810 ezer forintnyi eurót keresett Áder János helyi asszisztenseként, ráadásul "esetenként" bruttó 326 ezer forintot kap a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tagjaként. Képviselőtársaihoz képest jelentősebbnek mondható bevételei ellenére hárommillió forint hiteltartozása van, ingatlannal nem rendelkezik, értékesebb ingóságként pedig egy 2007-ben vásárolt Volvo van feltűntetve. Gyopáros az [origo] megkeresésére nem reagált.