Egy egész falut küldenek tüdőszűrésre Tolnában tbc-fertőzés miatt

Vágólapra másolva!
Járványos mértékű tbc-fertőzés miatt általános tüdőszűrést rendeltek el a Tolna megyei Fadd községben, ahol kilenc gyerek és négy felnőtt szervezetében mutatták ki a tuberkolózis baktériumát. A 4800 lakosú faluban nincs pánik, a szűrést áprilisra tervezik, mert akkor lesz kimutatható az esetleg továbbterjedő betegség.
Vágólapra másolva!

Minden lakosra kiterjedő tüdőszűrést rendeltek el a Tolna megyei Fadd községben, miután járványos mértékű tbc-fertőzést találtak egy helyi családnál - írja a szombati Népszabadság. A 4800 lelkes faluban kilenc gyerekről és négy felnőttről bizonyosodott be, hogy tüdőbeteg.

Az első tuberkolózis-fertőzésről még január 29-én szereztek tudomást, amikor egy 29 éves nőben találták meg a baktériumot az orvosok. Az asszonyt azóta kórházban kezelik, családját pedig február 2-án vitték be Szekszárdra kivizsgálásra. A helyi tüdőgondozóban a beteg asszony hét gyerekénél és a gyerekek két unokatestvérénél is kimutatták a tbc-t.

A gyerekeket pénteken vitték a Somogy Megyei Kórház tüdőgyógyintézetébe - írja a Népszabadság. A beteg felnőtteket a szekszárdi tüdőgondozóba viszik jövő héten. A tömeges fertőzés miatt Fadd község minden lakosának tüdőszűrésen kell átesnie, ezért a faluba hamarosan szűrőgépet telepítenek.

Mivel a tbc tünetei csak a fertőzés után két hónappal mutathatóak ki egyértelműen, a falu szűrését áprilisban végzik el. Az orvosok szerint azonban aki tartós köhögéstől vagy hőemelkedéstől szenved Faddon, annak célszerű már előbb elmennie tüdőszűrésre.

A falu polgármestere a Népszabadságnak azt mondta, hogy a helyiek közül többeken szorongás lett úrrá a fertőzés hallatán, de nincs pánik. Iskolabezárásra vagy más megelőző lépésre nem készül az önkormányzat.