Már csak egy települést zár el a hó Borsodban

Vágólapra másolva!
Több út járhatatlan a vasárnapi havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol Hejce és Hernádcéce településeket elzárta a hó a külvilágtól. A megye csúszóssá vált útjain több baleset is történt, és bár az autópályákon folyamatosan lehet közlekedni, több szakasz hókásás. A vonatok ország több területén 10-15 percet késnek, nagyobb fennakadást azonban még nem okozott az időjárás.
Vágólapra másolva!

Már csak Hejce van elzárva a külvilágtól a hóátfúvások miatt, Hernádcéce felé újra járható az út - közölte hétfőn reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-Alföldi Regionális Főmérnöksége. Járható már az Encs és Fügöd közti útszakasz is, míg továbbra sem lehet közlekedni a Pere-Abaújszántó, Gesztely-Újharangod, Szentistvánbaksa-Megyaszó és Vilmány-Fony közötti utakon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap estéig az ország nagy részére a havazásra figyelmeztető narancssárga figyelmeztetést adott ki. Vasárnap délután a narancs riasztást részben mérsékelték, így az már csak a Dél-Dunántólra érvényes. A riasztás erős havazást, helyenként néhány óra alatt 5 centimétert meghaladó friss havat jelez előre. A vasárnapra és a jövő hétre várható időjárásról itt talál folyamatosan firssülő információkat.

Késnek a vonatok

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt-hez tartozó magyarországi autópályákon - M0, M1, M3, M7 - a havazás ellenére folyamatos volt a közlekedés vasárnap délelőtt, de az útpálya, főleg a balatoni térségben havas, hókásás volt - közölte az ÁAK. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapja szerint az országban a főutak többsége latyakos, hókásás, a dél-keleti országrészben vizes, míg Győr-Moson-Sopron megyében száraz, a mellékutak többsége havas volt vasárnap délelőtt.

A havazás miatt az ország több területén 10-15 percet késnek a vonatok, nagyobb fennakadást azonban még nem okozott az időjárás, a váltókat folyamatosan tisztítják - közölte a MÁV. Isaszegnél egy meghibásodott szerelvény mentése nehezíti a vonatközlekedést, emiatt egyes, a hatvani vonalon közlekedő távolsági vonatok akár 40-90 perc késéssel közlekednek. Miskolc térségében átlagosan 10, a Debreceni területen 10-15 perces késésekre lehet számítani.

Hejcére és Hernádcécére nem lehet bejutni a hó miatt

Hófúvás miatt nem lehetett megközelíteni két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést, Hejcét és Hernádcécét. Korábban a hó elzárta a külvilágból a megye több más települését is, köztük Korlát, Fony, Regéc és Mogyoróska községeket. Hóátfúvás miatt járhatatlan a perei út, a Megyaszó-Újharangod, az Encs-Fügöd, a Vilmány-Regéc közötti út, a Fonyra, Hejcére és Mogyoróskára bevezető út, ugyanakkor újra járható a Felsődobsza-Abaújszántó és a Szentistvánbaksa-Megyaszó közötti út - utóbbiakat délután sikerült járhatóvá tenni. Ezen kívül nehezen járható a Méra-Ináncs, a Legyesbénye-Golop és a Hidasnémeti-Gönc közötti út egy-egy szakasza.

Borsod megyében a hó miatt csúszós utakon több baleset is történt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint Encs környékén a hóátfúvás miatt elakadt járműveket mentettek ki a hóból, Sárospatak és Vajdácska között pedig egy busz borult fel. Két utas ült a buszon, egyikük sem sérült meg. Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője szerint Miskolcon, a Pesti úton két személyautó ütközött. Az egyik autó vezetője nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, emiatt átsodródott a szemközti sávba. A közlekedési balesetben egy ember súlyos, három könnyű sérüléseket szenvedett.

Baranyában szombat este eddig 15 centi hó hullott, de még minden út járható - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális. Egyelőre sehonnan sem jeleztek elakadást vagy balesetet, de Kozármisleny és Villány között a havazás miatt nehezebben járható az út. Az erős szél miatt helyenként hóátfúvásra kell számítani.

Zala megyében szombat reggel óta 5-10 centiméteres hó hullott, téli útviszonyok jellemzőek, de az utak mindenütt járhatók - közölték a közútkezelők. A havazás miatt szombaton hét esetben hívták segítségül a tűzoltókat árokba csúszott autók kimentéséhez, de sehol nem történt személyi sérülés. Vasárnap reggel Gellénházánál, valamint a zalai megyehatárhoz közeli somogyi Pogányszentpéteren segédkeztek a zalai tűzoltók baleseteknél.

Tolna megyében 20-25 centiméternyi hó hullott egy nap alatt, a főutak havasak, de járhatóak, nincs megközelíthetetlen település - közölte a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese. A 6-os főút 119-es kilométerénél, Paks közelében vasárnap délelőtt két gépkocsi koccant össze, a balesetben senki nem sérült meg.