Nem fogadja meg Sólyom intését a kormány

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök kifogásai és az ellenzék bírálata ellenére még idén hatályba léptetné a kormány az új polgári törvénykönyvet. A kódexet tavaly egyszer már visszadobta az államfő, de a parlament újra elfogadta. Sólyom ekkor a hatályba léptető jogszabályokat küldte vissza, ezeket akarja újra elfogadtatni a parlamenttel a kormány a még hátralévő három ülésnapon.
Vágólapra másolva!

A kormány változatlan tartalommal terjeszti újra az Országgyűlés elé a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt, amelyet Sólyom László köztársasági elnök tavaly decemberben megfontolásra visszaküldött a parlamentnek - közölte az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár. Az országgyűlés a választások előtt már csak három napon ülésezik.

A bizottságban élénk vitát váltott ki a kormány elképzelése, amely szerint az eredetileg tervezett időpontokban lépne hatályba a tavaly októberben, majd a köztársasági elnök vétója után novemberben elfogadott új polgári törvénykönyv (Ptk.): 2010. május 1-jén a személyekről szóló második könyve és alapelvei lépnének életbe, a többi része 2011. január 1-jétől, néhány rendelkezés pedig csak 2015-től. A Fidesz képviselői a bizottság ülésén azt mondták: nem fog sokáig hatályban maradni az új Ptk., vagyis kormányra kerülésük esetén visszavonják azt.

Répássy Róbert, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke a bizottsági vitában a köztársasági elnök leveléből idézett, amelyben Sólyom azt írta: "Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényt az után fogadja el, hogy a Ptk. átfogó felülvizsgálatát végrehajtotta, továbbá, hogy ezt követően a Ptk. hatálybalépésének időpontját egységesen, legkorábban 2011. január 1. napján állapítsa meg."

Kifogások sora

A Fidesz már korábban is bírálta a kormányt a Ptk. miatt. Főként azt kifogásolták, hogy az utolsó pillanatban, közvetlenül a zárószavazás előtt több száz módosító indítványt nyújtottak be a kódexhez. Vitányi István fideszes képviselő akkor úgy fogalmazott, ezzel szinte egy új törvénykönyvet írtak. A Fidesz szerint a szocialisták azért siettették a Ptk. elfogadását, hogy az ő kormányzásuk idejére essen egy ilyen fontos jogszabály bevezetése. Az MSZP-sek szerint a Fidesz hasonló megfontolásból akadályozta az elfogadását.

Nem volt elégedett az új Ptk.-val a köztársasági elnök - aki korábban az Alkotmánybíróság elnöke is volt - sem. Először október 13-án küldte vissza az elsőként elfogadott változatot a parlamentnek. Szerinte a törvény kiemelkedő jelentőségű, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, ezért minden részletében különösen átgondoltnak, időtállónak kell lennie. Szerinte az új Ptk. nem felel meg ezeknek a követelményeknek (az államfő kifogásairól itt olvashat bővebben).

Az Országgyűlés novemberben - Sólyom néhány észrevételét figyelembe véve - újra megszavazta a törvénykönyvet. Ez után a köztársasági elnöknek már nem volt joga újra vétót emelni, alá kellett írnia a jogszabályt. Visszaküldte azonban a Ptk. hatálybaléptetéséről szóló jogszabályokat, amelyek nélkül nem lehet bevezetni az új magánjogi kódexet. Ezt fogadtatná el az Országgyűléssel most újra, változatlan tartalommal a kormány.