Álellenőrök szedtek pénzt pesti boltosoktól

Vágólapra másolva!
Állellenőrök büntetik az üzlettulajdonosokat Budapesten - figyelmeztet a fogyasztóvédelmi hatóság. A csalók a fogyasztóvédelem munkatársainak adják ki magukat, és helyszíni bírságokat szabnak ki. A boltosakat arra figyelmeztetik, hogy az igazi ellenőrök nem is vehetnek át pénzt a helyszínen.
Vágólapra másolva!

Számos bejelentés érkezett arról, hogy állellenőrök tevékenykednek Budapest több kerületében és Pest megyében - közölte csütörtökön a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Az egyik bejelentő szerint a két fiatalember az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség munkatársának adta ki magát. Azt mondták, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságtól jöttek ellenőrizni, az eladótérben kezdtek el vizsgálódni, közben jegyzőkönyvet töltöttek ki. Majd azt mondták, a hiányosságok büntetési tétele hivatalosan magas lenne, de mivel első alkalommal történt szabályszegés, ezért helyszíni bírságot szabnak ki.

Az álellenőrök a jegyzőkönyvet aláírásra átadták a boltosnak, de közben azt mondták neki, tegyen bele annyi pénzt, amennyit gondol, és ezzel lezárul az ügy. Végül azzal búcsúztak, hogy két hét múlva utóellenőrzést tartanak.

Mivel csütörtökön több hasonló bejelentés is érkezett a hatósághoz, az NFH arra figyelmezteti az üzletvezetőket, hogy ne fizessenek készpénzben senkinek. Az igazi ellenőrök hatósági igazolvánnyal igazolják magukat, a náluk lévő jegyzőkönyv egy előre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében pedig az illetékes felügyelőség címe és telefonszáma is szerepel. Ha szabálysértési eljárást indítanak, akkor a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben nem lehet a bírságot leróni.