Magyarországra látogat Károly herceg

Vágólapra másolva!
Károly herceg Magyarországra érkezik - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A herceget felesége, Kamilla is elkíséri majd, és találkozni fognak többek között Sólyom László köztársasági elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Károly utoljára tíz éve járt Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Magyarországra látogat Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegnő március 17-20. között - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön. A brit hercegi pár Sólyom László köztársasági elnök meghívására érkezik Budapestre.

A KEH sajtóosztálya az [origo]-val annyit közölt, hogy a program napokkal a látogatás előtt fog majd összeállni, és a protokollnak megfelelően zajlik az előkészítése.

A herceg közép-európai körútjának kiemelt témái az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, a kulturális örökségvédelem, a tudás alapú gazdaság, az esélyegyenlőség, a kultúra és a fiatalok foglalkoztatási lehetőségei lesznek - olvasható a brit nagykövetség honlapján. A látogatás első állomása Varsó lesz, ezt követi Budapest, majd végül Prágába utazik a hercegi pár.

A herceg és a hercegnő találkozni fog Sólyom Lászlóval Bajnai Gordon miniszterelnökkel, de ellátogatnak vidékre is, ahol megtekintik, hogy "Magyarország miként őrzi és védelmezi több száz éves építészeti műemlékeit" - közölte a nagykövetség.

Károly walesi herceg idáig három alkalommal - 1990-ben, 1994-ben, majd 2000-ben - vett részt hivatalos magyarországi látogatáson. Cornwall hercegnője először érkezik Magyarországra.

A herceg kifejezetten szereti Közép-Európát, amit bizonyít, hogy parasztházakat vett magának Erdélyben. Három éve azonban magára haragította az erdélyieket, mert a megvett 200 éves parasztházat kényelmi kiegészítőkkel szereltette fel., amelyek a helyiek szemében tájidegennek bizonyultak, és tilatkozást váltottak ki.