Jelentkezett a hajléktalant évekig várató polgármester

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármestert vonta eljárás alá az Egyenlő Bánásmód Hatóság amiatt, hogy évekig nem fogadott egy hajléktalan asszonyt fogadóóráján. A polgármesteri hivatal azzal indokolta a történteket az [origo]-nak, hogy rengeteg üggyel kell foglalkozniuk, a hajléktalan asszony pedig több hivatali vezetővel is találkozott az évek során. Az EBH eljárása után mégis időt szakított a polgármester a találkozóra, és végül a hajléktalan is lakáshoz jutott.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes vezetője volt az a budapesti polgármester, aki három éven át váratott egy hajléktalan asszonyt - tudta meg az [origo]. A nő szociális lakást akart kérelmezni, és azért szeretett volna személyesen beszélni a polgármesterrel, mert a kerület képviselőtestülete a polgármester előterjesztése alapján dönt a limitált számú szociális lakások kiutalásáról.

Az esetről az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) számolt be a honlapján, mert miután a várakozást megelégelő hajléktalan panasszal fordult hozájuk, az EBH eljárást indított a hivatal és a polgármester ellen. A hajléktalannak 2006 decemberéig visszamenőleg a hivatal által kiállított igazolásai voltak arról, hogy nyilvántartásba vették jelentkezését a polgármester fogadóórájára, mégsem jutott be Pokornihoz egyszer sem. A hajléktalan úgy érezte, a polgármester vagyoni helyzete, hajléktalansága miatt nem fogadta őt - írta az EBH az esetismertetésben.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nevek említése nélkül írta le az esetet, és azt sem közölték, melyik budapesti kerületről van szó. Azért nem nevezték meg az érintetteket, mert az ügy végül egyezséggel zárult: a polgármester a hatósági eljárás megindítása után fogadta a hajléktalant, aki utóbb arról tájékoztatta az EBH-t, hogy a polgármester méltányolható személyes körülményeire tekintettel a képviselőtestület elé terjesztette a lakáskérelmét, amelyet a képviselők meg is szavaztak.

Az egyezség miatt nem született elmarasztaló határozat, az EBH nem szabott ki semmilyen szankciót és az ügy nyilvánosságra hozását sem rendelte el. Az [origo] érdeklődésére azt közölték a hatóság irodáján: az érintett polgármester kilétét nem fedhetik fel a nyilvánosság előtt. Az [origo] ezért múlt hétfőn levelet írt az összes budapesti kerületnek, hogy megtudjuk, melyik polgármesterrel történt meg az eset.

Körlevelünkre utolsóként érkezett meg a XII. kerület válasza Váczi János kabinetfőnöktől, melyből kiderült: ebben a kerületben történt az eset. Váczi megismételte a kerületnek azokat az érveit, melyekre már az EBH eljárásában is hivatkozott a polgármesteri hivatal. Az asszony többször is járt az évek alatt a hivatalban, találkozott a vagyongazdálkodási szakiroda vezetőjével, annak helyettesével és Kovács Lajos alpolgármesterrel is a lakáskérelme ügyében. "Miután a hivatalnak csak az okmányirodája és az ügyfélszolgálati irodája évi több mint 100 ezer ügyet kezel, nem láttuk szükségességét annak, hogy ebben az egyedi megkeresésben polgármester úr képviselje a Hegyvidéki Önkormányzatot" - állt a polgármesteri hivatal [origo]-nak küldött válaszában.

A polgármesteri hivatal levele - és az EBH esetismertetése - szerint miután a hajléktalan az EBH-hoz fordult, találkozott vele Pokorni Zoltán, meghallgatta a panaszát és a képviselőtestület elé terjesztette lakásigényét, amit a testület meg is szavazott. A kabinetfőnök szerint az ügy zárásaként Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke köszönő levelet írt Pokorni Zoltánnak, amelyben "külön kiemelte, hogy polgármester úr segített a panaszosnak abban, hogy a személyes találkozáson túlmenően a karácsonyt emberhez méltó körülmények között, fedél alatt tölthette".

Az [origo] szerette volna megkérdezni Pokorni Zoltánt is arról, hogyan emlékszik vissza az ügyre, de sajtótitkárságán azt a választ kaptuk: a polgármester nem kíván nyilatkozni a témában, lezártnak tekinti az ügyet.