Horogkeresztes relikviákat fogaltak le a vámosok

Vágólapra másolva!
Horogkereszttel és SS jelzéssel ellátott dísztárgyakat, illetve egy régi pisztolyt próbált kicsempészni az országbókl egy német férfi. A vámosok szerint a tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, ezért eljárást indítottak a férfi ellen.
Vágólapra másolva!

Náci relikviákat foglaltak le a vámosok egy német férfitől, amikor egy német rendszámú mikrobuszt ellenőriztek még szerdán, Hegyeshalom térségében - közölte az MTI-vel Sipos Jenő, a vám- pénzügyőrség szóvivője.

A jármű átvizsgálásakor egy márvány íróasztali díszt találtak, bronz kutyával díszítve rézverettel, melyen német felirat, horogkereszt és SS jelzés található, továbbá egy 1938-as asztali órát "Berlin-Lichterfelde SS Vettkampf" felirattal. A gépjárművezető ruházata alól pedig egy elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a vámosok által talált tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, azok kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. A vámhatóság a közel 600 ezer forint értékű műtárgyakat lefoglalta és visszaélés kulturális javakkal, valamint csempészet gyanúja miatt a német sofőr ellen eljárást indított.