A 101-es szobát keresik a gyerekbántalmazással vádolt iskolában

Vágólapra másolva!
A korábbi és jelenleg dolgozók egy része szerint létezik egy belülről kinyithatatlan, sivár szoba a kecskeméti speciális iskolában, ahová nehezen kezelhető gyerekeket zárnak büntetésből. Más részük állítja, a szoba nem létezik, csak azok találták ki, akik bosszút akarnak állni a sok konfliktust vállaló igazgatónőn. A megyei önkormányzat alelnöke szerint a rendőrségi nyomozás tudja eldönteni, de tény, hogy bizonyos helyzetekben meg kell oldani a gyerekek izolációját.
Vágólapra másolva!

Személyi szabadság megsértése miatt indított nyomozást a kecskeméti rendőrkapitányság ügyészségi felügyelet mellett a kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában folyó állítólagos gyerekbántalmazás miatt. Az ügyben egy magánember - Domokos Győző - tett feljelentést, akinek élettársát korábban elbocsátotta az igazgatónő az intézményből.

Domokos az [origo]-nak azt mondta, először csak a 2007-ben kinevezett igazgatónő és a beosztottjai között kialakult konfliktusokkal, a régebbi dolgozók sorozatos elbocsátásával vagy kilépésével foglalkozott. Szerinte ugyanis Kimpián Ildikó igazgatónő a speciális iskolában dolgozó mintegy 130 emberből 50-et már biztosan lecserélt.

A kecskeméti baon.hu-nak többen is nyilatkoztak azok közül, akiket elbocsátottak az iskolából vagy önként távoztak onnan, mert azt mondták, nem tudtak kijönni az igazgatónővel. A lap szerint többen fordultak az elbocsátások miatt munkaügyi bírósághoz. A baon.hu fórumain az elmúlt hetekben több tucat hozzászóló bírálta az igazgatónőt vezetési stílusa miatt.

A lapnak nyilatkozók szerint az igazgatónő nem csak az elbocsátott dolgozókkal, hanem a szakszervezettel is konfliktusba került, és a tanárcserék a szülőknek is feltűntek. Kimpián január végén a lapnak elismerte, hogy sok embert elküldött, de ezt nem tartotta extrémnek, szerinte változásra volt szükség, hogy "talpra tudja állítani az intézményt", és "végigviszi a célját".

Az [origo] kedden és szerdán is kereste is Kimpiánt, akinek a titkárságán visszahívást ígértek, de ez csütörtök délig nem történt meg.

Erélyes intézkedés

Domokos Győző, a feljelentő azt mondta, a munkaügyi problémák miatt először az igazgatóval próbáltak beszélni, majd jelezték a panaszokat a Bács-Kiskun megyei önkormányzat - az iskola fenntartója - illetékes hivatalánál, eredmény nélkül. Ezután a helyi újsághoz fordult - mondta.

Az újságcikkek megjelenése után Domokos kapott számos levelet és megkeresést, amelyek arról szóltak, hogy a gyerekeket - az intézményben középsúlyos értelmi fogyatékos vagy autista gyerekeket nevelnek - időnként megütik. Ez szerinte 2007 óta ötször fordult elő, és az erélyes intézkedés többször elmaradt, emiatt egy dolgozó önként távozott is az iskolából. Domokos úgy tudja, egyszer közös megegyezéssel küldtek el egy olyan kollégát, akiről kiderült, hogy megütötte az egyik gyereket. Az igazgatónő a baon.hu-nak erről azt mondta, sosem söpri a szőnyeg alá a hasonló eseteket. Megbízatása óta ötször fordult elő bántalmazás az intézményben, és azóta egyik érintett alkalmazott sem dolgozik már ott - tette hozzá.

Forrás: Független Hírügynökség
Forrás: Független Hírügynökség

A dühöngőről készült állítólag ez a fotó is

Domokos azt mondta az [origo]-nak, hogy a gyerekbántalmazásról és a dühöngőszobáról származó információi főként volt és jelenlegi dolgozóktól származnak, akikkel az internetes fórumokon került kapcsolatba. Ezek alapján tett feljelentést a Kecskeméti Városi Ügyészségen.

A feljelentésben szerepel az is, hogy a rosszul viselkedő gyerekeket nevelési célzattal időnként bezárják egy olyan szobába, amelyet belülről nem lehet kinyitni. Az egyik gyereket - írta Domokos a feljelentésben - még annyi időre sem engedték ki, hogy a szükségét elvégezze. Egy kislány pedig állítólag a karácsonyt is ebben a szobában töltötte. Domokos azt mondta, a nyomozók kérdéseire hét olyan gyereket is megnevezett, akit bántalmaztak, vagy bezártak a dühöngőbe. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes az [origo]-nak azt mondta, megindult a nyomozás az ügyben, részleteket azonban nem árult el.

101-es szoba - az önkormányzat szerint nem létezik

A Bács-Kiskun megyei önkormányzatnál a botrány hatására belső vizsgálatot kezdtek, amelyet Bagó Zoltán megyei alelnök (Fidesz) vezetett. Bagó azt mondta az [origo]-nak, az érintettek meghallgatása után arra jutottak, hogy a vádak nagy része alaptalan. A dühöngőszobáról egyes meghallgatottak azt állították, hogy létezik, mások szerint nincs ilyen - mondta. Bagó szerint ebben a kérdésben már nem kompetens a vizsgálóbizottság, a rendőrségi nyomozás fogja kideríteni, hogy létezik-e dühöngőszoba és bántalmazták-e a gyerekeket a speciális iskolában. Az tény - mondta Bagó -, hogy bizonyos helyzetekben meg kell oldani a gyerekek izolációját.

Bagó szerint valójában három elbocsátott dolgozó próbál "mindent megtenni" a botrány érdekében, hogy az iskolát "rossz színben tüntessék fel". Szerinte a jelenlegi igazgató "erőskezű vezető", akinek be kell tartani az utasításait, ebből származtak a konfliktusok a dolgozókkal és a szakszervezettel.

Az igazgatónő a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nem létezik dühöngőszoba. Valóban vannak esetek, amikor úgy beindulnak a sérült gyerekek, hogy le kell őket csillapítani és külön kell választani társaiktól - mondta. Olyankor egy tornaszobába vagy egy másik, relaxációs szobába viszik őket, ahol színes fényekkel és zenével nyugtatják meg őket, de soha senkit nem hagynak egyedül - állította.

Domokos azt mondta az [origo]-nak, hogy az igazgatónő állításával szemben a dühöngőszoba létezik, az épület egyik félreeső szárnyában van, a 101-es szoba, amelyet kamerával és rácsokkal szereltek fel, és amelyen belülről nincs kilincs. Ugyanígy írta le a szobát az intézmény egyik ismerője a baon.hu-nak. "A dühöngő az épület másik részében van, egy teljesen üres, rácsos ablakú, kamerával felszerelt rideg helyiség. Bútorok, játékok egyáltalán nincsenek benne" - írta.