Vágólapra másolva!
Másodfokú jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön súlyosbította a Globex-ügyben az első fokon kiszabott büntetéseket. A bíróság Vellai Györgyikét hat, Vajda Lászlót négy év börtönnel sújtotta.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében jelentősen súlyosbította a Globex-ügyben az első fokon kiszabott büntetéseket. A másodfokú jogerős ítélet szerint Vellai Györgyikét hat, Vajda Lászlót négy év börtönt kapott.

A büntetőügy eredeti vádja szerint a Globex két egykori vezetője - Postáné Vellai Györgyike korábbi vezérigazgató és Vajda László, a cégcsoport egyik tulajdonosa - 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés, illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

A meg nem térült kár 2,5 milliárd

A megismételt másodfokú eljárásban csütörtökön a jogerős ítélet szóbeli indoklásakor az ítélőtábla tanácsvezető bírája elmondta: az összes bebizonyított és meg nem térült kár mintegy 2,5 milliárd forint, ebből 800, illetve 405 millió két befektetési alap, 600 millió a Postabank, 475 millió a XI. kerületi önkormányzat, 300 millió pedig a kisbefektetők sérelmére következett be. A soproni önkormányzatot ért több mint 3 milliárdos kár ugyanakkor megtérült - tette hozzá.

A tanácselnök megjegyezte, hogy a vádlottaknak az eljárás során hangoztatott azon szándéka, hogy megtérítsék a kisbefektetők kárát, önmagában még nem enyhítő körülmény, a kiszabott büntetést csak akkor lehetett volna mérsékelni, ha tényleges kifizetések is történtek volna a károsultak felé.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Vellainak valószínűleg még vissza kell mennie a börtönbe hozzávetőleg 9 hónapra, Vajdának viszont már nem. Ebben a kérdésben a büntetés-végrehajtási bírónak kell majd döntenie. A vádlottak ugyanis a több mint egy évtizedes eljárás során kényszerintézkedések - például előzetes letartóztatás, lakhelyelhagyási tilalom - alatt, illetve jogerős szabadságvesztésüket töltve eddig már három évet és kilenc hónapot letudtak büntetésükből.

A törvény szerint a börtönfokozatra ítéltek büntetésük háromnegyedének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhetők. A csütörtökön jogerősen négy évre ítélt Vajdánál ez három év, a hat évre ítélt Vellainál pedig 4,5 év. Vellai és Vajda a vádbeli cselekmények alapján a büntető törvénykönyv szerint 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatott.

Németországból hozták őket haza

A cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott. Kötvényeik nagy hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is. Vellait és Vajdát nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság kimondta Vellai és Vajda bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, egyebek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. Vellait két év hat hónap, Vajdát egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték, azonban mivel a büntetésbe az előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítják, ezért az elsőfokú ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2008 februárjában jelentősen súlyosbította a büntetéseket, arra hivatkozva, hogy az elsőfokú büntetés túl enyhe volt. Ez ellen azonban a vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amely alapján az Legfelsőbb Bíróság 2009 januárjában hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és elrendelte a gyanúsítottak szabadlábra helyezését. Egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el velük szemben.