22 embert akart megölni egy budapesti egyetemista

Vágólapra másolva!
Ki akart végezni 22 embert egy budapesti egyetemista az általa látogatott egyetemen vagy egy bevásárló központban - közölte a rendőrség pénteken. A rendőrség szerint a zavart állapotú 22 éves férfi beismerő vallomásában azt mondta, hogy vonzódást érzett a külföldi iskolai mészárlásokhoz.
Vágólapra másolva!

Huszonkét embert akart kivégezni egy budapesti egyetemista. A férfit a rendőrség elfogta, részletes beismerő vallomást tett - jelentette be a BRFK bűnügyi igazgatója pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bodnár Zsolt elmondta, hogy a 22 éves fiatal, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyvert birtokolt, azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a "mészárlásra" már tudatosan több mint másfél éve készült.

Az elmeszakértő által már megvizsgált férfi a szakértők szerint személyiségzavaros. A hallgató elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról. Így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövőklubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

A fiatalembert a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt.

A rendőrség sajtótájékoztatója

A rendőrség szerint a fiatalember Arszak néven tagja egy versíró oldalnak is. Ezen megtalálható egy hozzászólása egy másik vershez, amely úgy szól: "Ez érdekes, nem viccelek: az első két vsz (versszak - a szerk.) után, olvasás közben arra gondoltam, hogy azt fogom neked ideírni: öld meg!"

A fiú Arszák néven blogot is vezetett, ebben többnyire verseit közölte (Arszák, görögül Arszakész az Arszakida-dinasztia alapítója, a Párthus Királyság uralkodója volt). A 100% Buda, és Aki mögötte van alcímű blog első bejegyzését 2008. április 3-án írta, a legutolsó bejegyzés 2009. július 23-án került be, ekkor egy Karók című verset illesztett be blogjába a 22 éves gyanúsított. Első versszaka így hangzik: "Kertemben már sorakoznak a karók./ Végítéletkor rájuk fognak kerülni/ A mindenkinek megfelelni akarók."

Ritkán, a legsúlyosabb bűncselekményeknél fordul elő, hogy a büntető törvény már az előkészületet is bünteti, ilyen például az emberölés - mondta az [origo]-nak Futó Barnabás ügyvéd. Szerinte emberölés előkészületéért csak akkor lehet valakit felelősségre vonni, ha a bűncselekmény elkövetésének minden feltételét megteremtette, és már csak az elkövetés van hátra. A büntetőügyekre szakosodott ügyvéd szerint az eljárás során fontos lehet, ha az egyetemista valóban személyiségzavarral küzd, hiszen másképp ítélik meg tettét, ha emiatt nem, vagy csak korlátozottan beszámítható. A büntetést ilyen esetekben enyhíteni vagy teljesen mellőzni is lehet, illetve börtön helyett kényszergyógykezelést lehet kiszabni.

Az [origo] megkeresett több budapesti sportlövő egyesületet, de egyik helyen sem ismertek a rendőrség által leírt sportlövőt. Egy edző azt mondta, hogy ha komoly versenyző lenne, akkor biztosan ismerné.

Az utóbbi években megszaparodtak az iskolai mészárlások világszerte. 1999-ben az amerikai Columbine középiskolájában két mentálisan sérült fiú rendezett mészárlást, és megölt 13 embert. 2007 áprilisában a virginiai műszaki egyetemen egy koreai diák nyitott tüzet társaira, és 33 embert megölt. Súlyos lövöldözések később is voltak az Egyesült Államokban, majd Finnországban és Németországban is.

Magyarországon az első eset tavaly történt: egy 23 éves pécsi egyetemi hallgató november végén lövöldözni kezdett az egyetem biofizikai intézetében. Egy diáktársát megölte, három embert megsebesített, elmenekült, de hamar feladta magát. Utólag kiderült, hogy évek óta járt idegorvoshoz, de mivel gyakran váltogatta orvosait, nem kezelték kényszeres viselkedését. (A lövöldözésről itt olvashat részleteket, helyszíni riportunkat itt találja)