Megütöttek két antifasiszta tüntetőt a fővárosban

Vágólapra másolva!
Két csoport összeszólalkozása után többször megütöttek két embert a Jászai Mari téren szombat este. Egy civil szervezet szerint a Hollán Ernő utcai antifasiszta tüntetés résztvevőit akarták megverni.
Vágólapra másolva!

Két békés tüntetőt vertek meg egy antifasiszta megmozdulást követően Budapesten, a Jászai Mari téri villamosmegállóban - közölte a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság vasárnap. A szervezet közleménye szerint a sértettekhez mentőt hívtak, a feltételezett támadókat pedig előállították.

Tóth Eszter, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: február 13-án, szombaton este fél nyolckor a Jászai Mari téren két, fiatalokból álló csoport szóváltásba keveredett, majd az egyik fiatal férfi többször is megütötte, megrúgta a másik csoport egy tagját. A XIII. kerületi rendőrkapitányság garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

Az MTI azon kérdésére, hogy a történtek összefüggésben állhatnak-e az atrocitást megelőzően rendezett antifasiszta demonstrációval, a BRFK sajtóügyeletese annyit mondott: még vizsgáljak a történtek pontos körülményeit.

Szombaton délután a fővárosban több antifasiszta szervezet az újjáéledő fasizmus és a szélsőséges megnyilvánulások elleni tiltakozott. A szónokok mintegy 300 ember előtt azt mondták: Magyarországon megjelent a verbális fasizmus, ez ellen minden demokratikusan gondolkodó embernek tiltakoznia kell, mert a második világháború is ezzel kezdődött, és sok millió áldozatot követelt.

Az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában több vezető szocialista politikus is megjelent. A rendőrök által biztosított rendezvényen jelen volt Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és több szocialista országgyűlési képviselő, valamint több fővárosi politikus és közéleti személyiség. A tüntetésről szóló cikkünket itt olvashatja.

Az antifasiszta demonstrációt azért tartották meg, mert szombaton szélsőséges csoportok - rendőri bejelentés nélkül, magánterületen - megemlékeztek arról, hogy 1945. február 11-én a budai Várban rekedt német és magyar katonák megpróbáltak kitörni a szovjet hadsereg ostromgyűrűjéből.