Nem magunktól várjuk a javulást - az [origo] és a Tárki félmérése

Vágólapra másolva!
Van ok a bizakodásra, még akkor is, ha Magyarországon egyre rosszabb irányba tartanak a dolgok - az [origo] és a Tárki közös felmérése szerint így változott a lakosság és olvasóink hangulata december óta. Enyhén nőtt azoknak az aránya, akik bíznak benne, hogy anyagi helyzetük és az ország lehetőségei javulnak egy éven belül. A remélt javulást viszont se olvasóink, se a lakosság szerint nem saját erőnkből teremtjük majd meg, erre utal, hogy egy hónap alatt sokkal többen lettek azok, akiket aggasztanak, ahogy Magyarországon zajlanak a dolgok.
Vágólapra másolva!

Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, de azért van ok a bizakodásra a lakosság és olvasóink szerint is - derül ki a Tárki és az [origo] közös felméréséből. A Tárki 1000 fős mintán január 9-18. között végzett reprezentatív felmérése szerint ha nagyon picit is, de kevesebben vannak azok, akik szerint rosszak személyes kilátásaik, és enyhén, de nőtt azoknak a száma decemberhez képest, akik bíznak benne, hogy egy éven belül javulni fog anyagi helyzetük.

A megkérdezettek 11 százaléka gondolja csak azt, hogy sokkal rosszabbul fog élni egy év múlva, mint ma (ez az arány decemberben 14 százalék volt). Két százalékkal (28-ról 30-ra) nőtt azok aránya, akik enyre romlást várnak, viszont 13 helyett ezúttal már a megkérdezettek 18 százaléka mondta azt, hogy arra számít, hogy kicsivel jobban fog élni egy év múlva.

Az [origo]-n található kérdőív szerint olvasóink véleménye alig változott. A legrosszabbra számítók aránya 23-ról 21 százalékra csökkent, a stagnálást váróké 21-ről 23-ra nőtt, az enyhe javulásba bizakodók aránya pedig a decemberi 18 százalékkal szemben januárban 19 százalék volt.

Forrás: [origo]-Tárki
Mit gondol, milyen lesz az anyagi helyzete egy év múlva?

Az ország gazdasági helyzetét illetően a lakosság és olvasóink is bizakodóbbak most, mint amilyenek decemberben voltak. A romlást várók aránya a teljes lakosságban 3 százalékkal csökkent, míg az enyhe javulásra számítóké 4 százalékkal nőtt. Az [origo] olvasói körében 5 százalékkal (23-ról 28 százalékra) nőtt a mérsékelt javulásba bízók aránya, igaz, még így is majdnem a felük arra számít, hogy egy év múlva rosszabbul megy majd az ország sora, mint most.

Forrás: [origo]-Tárki
Mire számít, a következő 12 hónapban hogyan változnak az ország gazdasági kilátásai?

A Tárki és az [origo] közös kutatásából az derül ki, hogy se a lakosság, se olvasóink szerint nem mennek jól a dolgok Magyarországon. A lakosság mindössze 9 százaléka gondolja azt, hogy az országban inkább jó a helyzet, viszont egy válaszadó sem gondolta azt, hogy egyértelműen jó vagy jó irányba mennének a dolgok. Ezzel szemben 85 százalékuk szerint rossz irányba tartanak a dolgok Magyarországon, 21 százalék szerint egyértelműen nagyon rossz a helyzet.

Bár olvasóink 38 százaléka válaszolta azt kérdésünkre, hogy egyértelműen nagyon rossz irányba tartanak a dolgok Magyarországon, 20 százalékuk kisebb vagy nagyobb mértékben, de bizakodik.

A teljes lakosság körében decemberhez képest 11 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik nagyon elégedetlenek Magyarország helyzetének alakulásával, a reménykedők aránya pedig csak egy kategóriában, az enyhe javulásban bízók között nőtt, de ott is csak 1 százalékkal. Az [origo] olvasóinak nem lett sokkal rosszabb a kedve, mint decemberben, csak az árnyalatok változtak, hangulatuk nem nagyon.

Forrás: [origo]-Tárki
Jó vagy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon?

A Tárki és az [origo] a következő hónapokban rendszeresen felteszi majd ugyanezeket a kérdéseket a lakosságnak és lapunk olvasóinak. Célunk az, hogy figyelemmel kísérjük és bemutassuk, a választási kampány, majd azt követően az új kormány megalakulása és működése idején hogyan változik a magyar polgárok véleménye az ország helyzetéről, hogyan módosulnak várakozásaik a jövőt illetően.

Az [origo] olvasói optimistábbak a magyar átlagnál - olvassa el a decemberi felmérés eredményét!