Újra megszavazta a Ptk. kistestvérét a parlament

Vágólapra másolva!
Újra elfogadta az új Polgári törvénykönyv hatályba lépéséről szóló törvényt az Országgyűlés annak ellenére, hogy Sólyom László államfő korábban visszadobta a tervezetet. Ezzel májustól érvényessé válnak az új Ptk. egyes részei.
Vágólapra másolva!

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) két könyve léphet hatályba május elsején, mivel az Országgyűlés hétfőn változatlan formában ismét elfogadta a Ptk. hatálybalépéséről szóló jogszabályt. Az Országgyűlés 180 igen, 161 nem szavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el a törvényt.

Sólyom László köztársasági elnök korábban megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt. Korábban magát a Ptk-t is visszaküldte, de azt ismét elfogadták (a Ptk. történetének rövid összefoglalását itt olvashatja). Az államfő egyrészt általában nem értett egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan Ptk.-t, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Másrészt aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabályváltozásra kellene felkészülnie.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a záróvitában azt mondta, a köztársasági elnök kifogásaival nem értenek egyet, ezért változatlan formában javasolják elfogadni. Szerintük a a felkészülési idő számításakor a törvény kihirdetésének időpontját kell figyelembe venni, de nem tekinthetnek el attól, hogy az új, vagy megváltozott intézkedések a bíróságok, az ügyészségek, közjegyzők előtt jó részt ismertek, ezért nem szükséges hosszú felkészülési idő.

Répássy Róbert, a Fidesz képviselője kijelentette, az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amelytől arra várnak választ, hogy május 1-ig elegendő-e az idő a felkészülésre.

A döntés alapján az új Ptk. alapelvekről szóló első könyve 2010. május elsején lép életbe. A második könyv ugyanekkor lép hatályba, ez a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályokról szól. A kódex többi része 2011. január 1-jétől lesz hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

A törvényt az államfőnek a jogszabályok értelmében alá kell írnia.