Újra elnapolták az ír gázoló kiadatási ügyét

Vágólapra másolva!
Nem született döntés az ír gázoló ügyében, akinek kiadatási tárgyalását ismét elnapolta a dublini bíróság. 2000 áprilisában Francis Ciarán Tobin két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar hatóságok elítélték, de visszament Írországba, ezért eddig nem tudták végrehajtani az ítéletet.
Vágólapra másolva!

Ismét elnapolta Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási tárgyalását szerdán a dublini felsőbíróság. A bíróság sajtóosztálya szerint jövő hétfőig napolták el az ügyet, a halasztás oka "adatkiegészítés" volt. Az előző, szintén jórészt csak az elnapolásról döntő meghallgatások december elején, január közepén és február elején voltak.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt, utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, majd ezt a fellebbezés után 18 hónapra csökkentették.

A magyar kiadatási kérelmet az ír legfelsőbb bíróság egyszer már elutasította, azzal az indokkal, hogy Tobin "jogszerűen" hagyta el Magyarországot, még a magyar bíróság ítélethozatala előtt, és "nem már megszületett ítélet végrehajtása elől menekült el", így kiadatása nem rendelhető el.

Azóta azonban változtak a kiadatást szabályozó ír törvények, és Tobint tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet.

Az ír gázoló ügyéről itt részletesebb információkat talál.