Bűnöző, de nem maffiózó Zuschlag védője szerint

Vágólapra másolva!
Nem épített ki bűnszervezetet, bár bűncselekményt elkövetett védője szerint Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő, akit különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak. Zuschlag ügyvédje szerdán mondta el védőbeszédét, amelyben a "politikai közeget" okolta Zuschlag bűneiért, és enyhítő körülményeket ajánlott a bíróság figyelmébe.
Vágólapra másolva!

Védence bűncselekményt követett el, de nem maffiózó, nem hozott létre bűnszervezetet - jelentette ki a Zuschlag-per szerda reggeli tárgyalásán Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő ügyvédje, aki megtartotta védőbeszédét. Az ügyvéd arra kérte a bíróságot, hogy védencét a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény és az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja alól mentse fel.

Az ügyvéd szerint az egyértelműen bebizonyosodott, hogy a perben szereplő civil szervezetek pályázaton nyert pénzeiből a politikai baloldalhoz köthető ifjúsági szervezeteket működtették, vagyis bűncselekményt követtek el, amit korábban Zuschlag János is elismert. Azt azonban a vádlott sem ismerte be, hogy bűnszervezetet hozott létre. A politikai pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek finanszírozására mindenki a Zuschlagék által is alkalmazott módszert használta - mondta a védőügyvéd.

Zuschlag ügyvédje szerint a Zuschlaggal együttműködő civil szervezetek nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Szerinte a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága járult hozzá ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el. "[Zuschlag] ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére" - mondta.

Zuschlag védője szerint a vádhatóság "döbbenetesen súlyos" büntetést kért a vádlottakra, noha védence részletes beismerő vallomást tett, amit a bíróságnak figyelembe kell venni. Zuschlag János ráadásul az okozott kárt szinte telje egészében megtérítette, ami nyomatékosan enyhítő körülmény - tette hozzá. Az ügyvéd szerint nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény a vádhatóság által kért büntetési tétellel.

Részben beismerte

Zuschlag a bíróság előtt tett korábbi vallomásaiban részben beismerte a vádban szereplő bűncselekményeket. Azt nem tagadta, hogy a civil szervezetek nem a pályázatokban megjelölt célokra költötték a pályázaton elnyert pénzeket, hanem a Fiatal Baloldal és az Ifjú Szocialisták rendezvényeit finanszírozták belőle, de szerinte ezt nem bűnszervezetben, direkt erre a célra létrehozott hálózatban tették, illetve nem tettek el magáncélra a pénzből.

A korábbi képviselő azt állította, hogy vádlott társai, az érintett civil szervezetek vezetői nem tudtak arról, pontosan mire és hogyan költötték el a pályázatokon nyert pénz, csak neki tettek szívességeket. Azt is tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna a pályázatokról döntő Mobilitás, munkatársaira. Egyedül a Nemzeti Civil Alapprogrammal (NCA) kapcsolatban ismerte el: lobbizott azért, hogy minél több, a baloldalhoz tartozó civil szervezet jelentkezzen a döntéseket meghozó kollégiumokba.

Enyhe büntetéseket kértek a védők

Vallomásaiban Zuschlag többször is azt mondta: a rendszer volt rossz, mert nem volt megoldva a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozása. Ezért kényszerültek rá, hogy civil szervezeteket használjanak fel. "Ha volt valami fizetnivaló, akkor szóltam annak az egyesület elnökének, ahol éppen volt pénz, amit levettek, majd odaadták B. Péternek vagy G. Dánielnek, a FIB-iroda munkatársainak" - magyarázta tavaly februárban Zuschlag, aki szerint soha semmilyen számlát nem egyenlítettek ki átutalással, mindig készpénzben fizettek.

Lados István másodrendű-, Katus Ferenc harmadrendű és K. Tamás hetedrendű vádlott védője a vádhatóság által kért büntetési tételeknél lényegesen enyhébb büntetést kért védencére a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-perben szerdán.

Lados István másodrendű vádlott védője, Gömöri Tibor azt mondta, hogy védence feltáró, önmagára is terhelő vallomása miatt csak a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kéri, míg a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc védője is enyhe büntetést kért védencére. A védők szerint nem bűnszervezetben követték el a védenceik terhére rótt bűncselekményeket.

Feldmájer Péter ügyvéd, aki a hetedrendű K. Tamás és a nyolcadrendű V. Zsolt védelmében szólt, azt mondta: a hetedrendű vádlott csak hűtlen kezeléssel vádolható, mert a számlájára érkező, a vádban szereplő Atlasz Egyesület pályázaton nyert pénzét nem a szervezetnek, hanem az elsőrendű vádlottnak adta át. Az ügyvéd szerint nem lehet figyelembe venni a másodrendű Lados István feltáró vallomását, mert több helyen nem mondott igazat. A védő K. Tamásra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a V. Zsoltra pénzbüntetés kiszabását tartotta megfelelő büntetésnek.

Az ügyész szerint ez a taktika

Az ügyész múlt héten elmondott vádbeszédében fegyházbüntetést kért Zuschlagra, az ügyész azt javasolta a bíróságnak, hogy a fegyházbüntetés hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg. Az ügyész szerint a vádlottak által tanúsított magatartás-minta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni. Kijelentette: nyilvánvalóan az a védelem taktikája, hogy egyes bűncselekmények elkövetését elismerik, de a bűnszervezet létrehozását tagadják, mert ez mérsékli a büntetési tételt (erről itt olvashat bővebben).

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A Zuschlag-ügyről szóló cikkeinket itt találja.