Jó fizetése és tudós karrierje volt a letartóztatott rektornak

Vágólapra másolva!
Havonta mintegy bruttó egymillió forintot keres és több évtizedes kutatói karriert tudhat maga mögött Szabó János nemzetvédelmi rektor, akit befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak, és csütörtökön előzetes letartóztatásba is helyeztek. Az [origo] által megkeresett ismerősei meglepődtek a gyanúsítás hírén, egyik korábbi kollégája úgy fogalmazott, hogy nem konfliktusos embernek ismerte meg Szabót.
Vágólapra másolva!

"Mint ismerősöm, szeretném hinni, hogy ártatlan, de nem gondolom, hogy a rendőrség nyomós ok nélkül kezdett volna nyomozni" - mondta az [origo] kérdésére Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, a HM Oktatási és Tudományos Tanácsa elnöke, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója, aki az Orbán-kormány alatt egy ideig együtt volt helyettes államtitkár a honvédelmi minisztériumban Szabó Jánossal.

Gyarmati azt mondta, nem feltételezte volna a rektorról, hogy ilyen gyanúba keveredhet. Megjegyezte, hogy mindig szakmai kérdésekről beszélgettek Szabóval, akit nem konfliktusos embernek ismert meg.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A gyanú szerint Szabó egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy egy ellenük folyó állítólagos nyomozás ügyében, kapcsolatai révén tudja segíteni őket, ha cserébe az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazzák. (Erről bővebben itt olvashat.)

Négyszáz publikációval büszkélkedett

"Nagyon értelmes, a tudományokban jártas és tudósi karriert is futó katonát ismertem meg benne, aki a jövő reménységei közé tartozott" - mondta csütörtökön az [origo]-nak Mécs Imre MSZP-s képviselő, aki Szabó helyettes államtitkársága idején is tagja volt már az Országgyűlés honvédelmi bizottságának, és azóta ismeri őt.

Szabó önéletrajza szerint 1982-ben kitüntetéssel végzett az ELTE szociológiai szakán. 1987-ben szociológus kandidátusi fokozatot szerzett az ELTE-n A leventeintézmény mint szellemi környezet című dolgozatával, majd 1993-ban védte meg MTA hadtudományi doktori disszertációját, melynek A katonatársadalmak a '90-es évek küszöbén volt a címe. 1975 óta dolgozik a katonai felsőoktatásban. Tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak, az MTA hadtudományi bizottságának. (Az MTA csütörtökön külön felhívta a figyelmet arra, hogy az MTA doktora cím azonban nem azonos sem az MTA rendes, sem a levelező tagsággal. Az a régi nagydoktori címnek felel meg - közölte az akadémia.)

A hadtudomány és a szociológia kutatójaként több mint négyszáz publikációja jelent meg - áll az önéletrajzában, amely szerint főként a védelmi szektor és az erőszak intézményeinek modernizációs kérdéseivel foglalkozott. "Úgy érzem, hogy kiemelkedő tudományos munkásságommal és a magyar katonai felsőoktatás megújításában vállalt különböző szintű szerepeimmel sikerült hozzájárulnom a hazai hadtudomány és hadügy-szociológia fejlődéséhez, nemzetközi elfogadásának sikeréhez" - írta Szabó az önéletrajzában.

Mécs szerint Szabó jó viszonyban volt a bizottsággal is. "Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen rejtő jenői hírcsokor közepébe kerül" - tette hozzá a politikus, aki sérelmezte, hogy a honvédelmi bizottság tagjai nem kaptak hivatalos tájékoztatást az ügyről.

Egymillió felett kereshetett a rektor

A befolyással üzérkedés fogalmába nem feltétlenül tartozik bele, hogy a gyanú szerint Szabó pénzt is akart keresni az ügyleten. A rektor jövedelme alapján nem is lehetett erre rászorulva. Szabó János tavaly októberben, amikor a gyanú szerint megkereste a szállító céget, az [origo] számításai szerint havonta több mint bruttó egymillió forintot kereshetett.

A rektori fizetéseket az adatvédelmi biztos tavalyi ajánlása ellenére még mindig nem hozták nyilvánosságra. Tavaly augusztusban, amikor az [origo] valamennyi hazai egyetem és főiskola rektorát megkérdezte a fizetéséről, Szabó azt közölte: nem nyilatkozik járandóságáról, azt azonban hozzátette: fizetése nem tér el a közalkalmazotti illetménytáblán rögzítettektől, ezen felül pedig havi 96 ezer forint nyugdíjat kap.

Az adatvédelmi biztos összeállítása szerint a rektori illetmény több elemből tevődik össze, és az adott ember és intézmény sajátosságainak függvényében változik. A garantált alapilletmény az esetek többségében az egyetemi tanári alapilletmény kétszerese: ez alapján feltehetőleg tavaly Szabó is havi 874 600 forintot kapott. Ehhez úgynevezett magasabb vezetői pótlékként havonta legalább 60 ezer forint adódott hozzá, ezenkívül ismeretlen összegben más vezetői pótlék, valamint oktatói és kutatói tevékenységért adható, garantált illetményen felüli juttatás. Szabó az MTA doktora is egyben, amiért havonta további 90 ezer forint jár neki.