Bajnai szerint 2014-ben bevezethetjük az eurót

Vágólapra másolva!
Ideális esetben 2014-ben bevezethetjük az eurót Bajnai Gordon szerint - olvasható a miniszterelnök Népszabadságban megjelenő írásában. Bajnai szerint a politika 2001-ben letért a józan ész útjáról, de 2009-ben végleg szakított a paternalizmussal, és ennek köszönhetően Magyarország újból éllovassá válhat.
Vágólapra másolva!

A magyar válságkezelés nem a következő választásra, hanem a következő évtizedre koncentrál. Ha a választás után marad elég bölcsesség és kitartás, akkor 2014. január elsején bevezethető a magyar euró - írja a Népszabadság csütörtöki számának Vélemény rovatában Bajnai Gordon.

A miniszterelnök szerint ez akkor járul hozzá az ország tartós gyarapodásához, ha növekvő foglalkoztatás, és az EU-s átlagot nagyjából két százalékponttal meghaladó, négy százalék körüli tartós gazdasági növekedés társul hozzá. Magyar euró, bővülő foglalkoztatás és gyors növekedés a következő négy év céljai - áll Bajnai Gordon írásában.

A kormányfő szerint Magyarország már a válságot megelőző időben sem teljesített jól, ennek társadalmi, de politikai okai is vannak: materiális értékeinkben a Nyugatot követjük, gondolkodásunkban mégis a keleti örökség áll hozzánk közelebb - idézi Bajnai a társadalomkutatókat.

A miniszterelnök véleménye szerint 2001-től a politika letért a józan ész útjáról, mert a magyar politikai elit úgy döntött, a legbiztosabb megoldás, ha azok szavazatára épít, akikről az állam gondoskodik - a magyarok bezárkózóak, bizalmatlanok lettek a külvilággal, a mássággal, a közintézményekkel és egymással szemben is. A kormányzó erők először 2006-ban, majd véglegesen 2009-ben szakítottak a politikai paternalizmus gyakorlatával.

A változás külső kényszer hatására elkezdődött. Előnyünk most a többiekkel szemben, hogy a kényszer sürgetőbb volt, ezért előbb kezdtük el a kiigazításokat. Míg más országok a költségvetési hiány leszorításával, megszorítások bevezetésével és elfogadtatásával lesznek elfoglalva, Magyarország már azon a pályán van, amelyen haladva újból éllovassá válhat - írja Bajnai Gordon.