Panaszt tesz sérülése miatt az őrizetbe vett rektor

Vágólapra másolva!
Panaszt tesz a keddi őrizetbe vétele során elszenvedett sérülése miatt Szabó János, a nemzetvédelmi egyetem kedden őrizetbe vett rektora - írja a Blikk. Ügyvédje szerint a befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Szabóval a kommandósok üvöltöztek és földhöz vágták, a rendőrség azonban állítja, hogy minden jogszerűen történt, és erről videófelvételük is van.
Vágólapra másolva!

Az ügyészséghez fordul panasszal Szabó János nemzetvédelmi egyetemi rektor ügyvédje a keddi őrizetbe vétel során elszenvedett sérülés miatt - írja a Blikk. "Ügyfelem békésen üldögélt irodájában, amikor harminc kommandós berontott oda. Üvöltöztek, aztán a földhöz vágták, amitől megsérült. Az intézkedés jogszerűtlen volt, az ügyészséghez fordulok panasszal. A sérülésekről az őrizetbe vétel után jegyzőkönyv készült" - idézte a lap Szabó ügyvédjét, Zamecsnik Pétert.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László azonban vitatja a panaszt. Szerinte az őrizetbe vétel jogos és szakszerű volt, amiről videófelvétel is készült. A rendőrség a keddi őrizetbe vétel után azt közölte, hogy Szabó ellenállt az őrizetbe vétel során, és akkor szenvedett könnyebb hámsérülést.

Zamecsnik pénteken azt mondta: kérték az ügyészségtől annak a kivizsgálását is, hogy védence valóban ellenállást tanúsított-e az elfogása során, ahogy ezt a rendőri jelentés tartalmazza. Az előzetes letartóztatási indítványban a letartóztatás okaként ugyanis ezt jelölték meg, ugyanakkor az őrizetbe vételi határozatban az nem szerepelt - tette hozzá. Zamecsnik szerint ügyfele azt mondta: semmilyen ellenállást nem tanúsított, a bírói végzésben pedig az szerepel, hogy a rektor passzív ellenállást tanúsított, ebben az esetben azonban szerinte nem indokolt az ilyen erős rendőri bánásmód.

Az ügyvéd a rendőri intézkedésről a Blikknek mondottakat kiegészítette azzal, hogy a rendőrök rátérdeltek Szabó hátára, és olyan erősen rögzítették rajta a bilincset, hogy az megsértette a kezét is, majd a rendőrök két órán keresztül "nem találták a kulcsokat". Az ilyen akciókról a rendőrségnek kötelező videofelvételt készítenie, ennek megvizsgálást is kéri Zamecsnik Péter. Ez a vizsgálat a nyomozást nem befolyásolja - tett hozzá.

A Fővárosi Főügyészségen péntek délután azt közölték, hogy még nem érkezett meg a beadvány. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője pedig megerősítette, hogy az elfogásról készült felvétel.

A bíróság csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba Szabó Jánost. Szintén előzetesbe került az ügy egy másik gyanúsítottja, a DHL nemzetközi szállítási cég egyik magyar igazgatója, a DGL Freight ügyvezetője is. Mindkettejüket kedden vették őrizetbe, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei házkutatásokat tartottak náluk. Mindketten fellebbeztek. A harmadik gyanúsított, Cs. István szabadlábon védekezik.

Szabó János ügyvédje, Zamecsnik Péter csütörtök délután az [origo]-nak elmondta: az előzetes letartóztatást harminc napra rendelte el a bíróság, és azzal indokolta, hogy fennáll az eljárás meghiúsításának veszélye.

A gyanú szerint a DHL igazgatója összejátszott a rektorral, amikor Szabó tavaly októberben azzal ijesztette meg a DHL németországi vezetőjét, hogy a cég magyarországi alkalmazottai fegyvert és kábítószert szállítanak a nemzetközi futárszolgálat járműveivel, és a rendőrség már nyomoz az ügyben. Szabó a gyanú szerint azt ajánlotta, hogy magyarországi kapcsolatain keresztül el tudja intézni, hogy a DHL kimaradjon a botrányból, ha cserébe a cég szerződést köt az általa megnevezett biztonsági céggel, és lecseréli néhány vezetőjét. Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán elmondta, hogy az ügy harmadik gyanúsítottjának, Cs. Istvánnak ahhoz a biztonsági céghez van köze, amelyet a rektor ajánlott a DHL-nek.