Az Exxon Mobil kiábrándító eredményekre hivatkozva felfüggesztette a makói gázkutatást

Vágólapra másolva!
Az amerikai Exxon Mobil pénteken bejelentette, hogy felfüggesztette a gázkutatási műveleteket Magyarország délkeleti részén, kiábrándítónak minősítve a kútfúrási teszteket.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil 2008-ban írta alá a szerződést a Makói Árokban végzendő kutatásokról, de úgy döntött, felfüggeszti tevékenységét a csalódást keltő teszteredmények miatt - közölte Patrick McGinn szóvivő, aki hozzátette, hogy a cég felmondja a kanadai Falcon céggel a magyarországi termelési és fejlesztési szerződést.

A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatatással a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt. A Falcon közölte, hogy másik partnere, a Mol Nyrt. szintén a szerződés felmondásáról döntött.

A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához. A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek elérését is.