Teljes körű vallomást tenne a BKV korábbi informatikai igazgatója

Vágólapra másolva!
A BKV egykori jogi igazgatója teljes körű vallomást akar tenni - közölte ügyvédje vasárnap. F. Zsoltot még február 4-én fogta el a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú ellene többek között vesztegetés, de ártatlannak vallja magát. Ügyvédje hozzátette, hogy F. Zsolt ellen "nincs, és nem is lehet semmilyen bizonyíték".
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallja magát a BKV előzetes letartóztatásban lévő egykori informatikai igazgatója, F. Zsolt, aki egyúttal időpontot is kért az ügyben eljáró ügyésztől, hogy teljes körű vallomást tehessen - közölte F. Zsolt ügyvédje, Kádár Judit.

F. Zsoltot február 4-én a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói és az RRI "Sólyom" bevetési alosztálya fogta el. A Budai Központi Kerületi Bíróság másnap döntött az előzetes letartóztatásáról. Az ügyészség közölte, hogy a "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés" miatt indult eljárás ellene. Előzetes letartóztatását a szökés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyével indokolta az ügyészség. Ezután a BKV január 7-én közölte, hogy rendkívüli felmondással megszüntette az igazgató munkaviszonyát.

Kádár sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy valóban léteznek-e azok a sajtóhírekben említett hang- és képfelvételek, amelyeket állítólag F. készített a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről. Azt viszont elmondta, hogy azok létének vagy nemlétének "semmi köze nincs, és nem is lehet" az ügyhöz. "Ha léteznek is ezek a felvételek, ezért egy jogállamban senkit nem lehet előzetesben tartani. Vagy mégis?" - tette fel a kérdést az ügyvéd. Kádár Judit kitért arra is, hogy jelenleg semmilyen nyomozati cselekmény nem zajlik F. Zsolt ügyében, ők viszont időpontot kértek az illetékes ügyésztől, hogy a gyanúsított teljes körű vallomást tehessen.

Az ügyvéd szerint a BKV volt informatikai igazgatója ellen "nincs, és nem is lehet semmilyen bizonyíték az ügyben". Szerinte az őrizetbe vétel után ők tettek bizonyítási indítványt, amelynek során F. Zsoltot szembesítették volna az ügy érintettjeivel, de erre nem került sor.

Hasznos program

Kádár Judit megjegyezte, a rendőrség sem vonta kétségbe, hogy valós értéket képvisel az a szerződésnyilvántartó program, amelyre 28 millió forintos szerződést kötött a BKV. Hozzátette, hogy ügyfelének a program elkészítéséről szóló pályázat során sem döntési, sem aláírási jogköre nem volt.

Az ügyet ismertetve azt mondta, hogy miután a programra valóban igény volt, ezért a BKV jogi osztályának kérésére - Kocsis István vezérigazgató jóváhagyásával - a cég műszaki vezérigazgatóságának közbeszerzési csoportja írta ki a pályázatot.

Kádár Judit szerint az informatikai főosztály csak kiszolgáló szerepet játszott a program megtervezésénél, ellenőrizte, hogy jól működik-e, majd beillesztette azt a BKV belső számítógépes rendszerébe. Kijelentette, hogy ezeket a feladatokat sem F. Zsolt, hanem a helyettese végezte el.

Vesztegetés, csalás, hűtlen kezelés

A vesztegetési ügy tavaly december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot. Ezt vehette át a szintén 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sz. György.

Az üggyel összefüggésben R.-V. Krisztinát, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetőjét és Sz. Györgyöt letartóztatták. Mindkettejüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség ezután többször kereste F. Zsoltot, aki azonban az idézésekre nem jelent meg, mert állítása szerint Ausztriában síelt és közben megbetegedett.

A BKV ügyeiről szóló további cikkeinket itt olvashatja.