Kihátrált az MSZP a klímatörvény mögül

Vágólapra másolva!
A következő parlamentre marad az éghajlatvédelemről szóló törvény elfogadása, mivel hétfőn, a jelenlegi ciklus utolsó ülésén az ipari lobbi nyomására kihátrált mögüle a beterjesztő MSZP. Pedig a javaslatot a többi párt is támogatta. A törvényből ugyan többen hiányolták a konkrétumokat, de a második ilyen jogszabály lehetett volna Európában.
Vágólapra másolva!

Ebben a parlamenti ciklusban már nem döntenek a klímaváltozásról szóló kerettörvényről. Az éghajlatváltozásra reagálva, a gazdasági válság megfelelő kezelésére és a fenntartható fejlődés előmozdítására is választ kereső javaslat mögül - amely az éghajlatvédelem pénzügyi és gazdasági eszközeit szabályozta volna - kihátrált az azt benyújtó MSZP. Pedig a tervezetet a Fidesz és a KDNP is támogatta, és feltehetően el is fogadta volna a parlament, ha zárószavazást tartanak róla.

Az MSZP hétfő délelőtti frakcióülésén azonban éles vita alakult ki az előterjesztésről, és az azt lezáró szavazáson a képviselők 30:28-as arányban úgy döntöttek, hogy nem kezdeményezik a törvényjavaslat tárgyalásának folytatását. A törvény mellett érvelt az előterjesztő Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tiszteletbeli elnöke, és az MTI szerint támogatta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is.

Ellene volt ugyanakkor Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Európa legszigorúbb klímatörvényét alkossa meg a magyar Országgyűlés. A törvényjavaslat ugyanis rendelkezett volna arról, hogy Magyarország az 1990-es bázisévhez viszonyítva 2020-ig negyven százalékkal, 2050-ig pedig nyolcvan százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Podolák szerint azonban a 2050-ig vállalt nyolcvan százalékos csökkentés azzal járna, hogy az ipar jelentős része a határokon kívülre települne és tömegesen szűnnének meg munkahelyek. A résztvevők közül többen azt mondták, hogy az ülésen a zöld- és az energialobbi képviselői csaptak össze.

A kerettörvénnyel - bár sokan hiányolták belőle a konkrétumokat - az elsők közé kerülhetett volna Magyarország az EU-ban az éghajlatvédelem terén. A múlt héten két MSZP-s képviselő is módosító indítványokat nyújtott be hozzá. Ezek között szerepelt egy, amely gyakorlatilag megfelezte volna a törvénytervezetben felvállalt kibocsátáscsökkentést. Mint kiderült, a módosítókat elsősorban azért adták be, hogy megakasszák a szerintük munkahelyeket veszélyeztető törvény elfogadását (a törvényről és arról, hogy mit gondolnak róla a környezetvédők, illetve hogy miért ellenzi a módosítást kezdeményező két MSZP-s képviselő, korábbi cikkünkben olvashat).